Έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Στη μαύρη λίστα της ΕΕ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

 Το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο — Οι 27 συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης (31/5) σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Υπό διαπραγμάτευση εδώ και έναν μήνα, το νέο πακέτο κυρώσεων συμπεριλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση της μαύρης λίστας της ΕΕ με την προσθήκη σε αυτή περίπου εξήντα προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Κύριλλου.

Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς) και την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν (…), η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της», καθώς «το μόνο που καταλαβαίνει η Ρωσία» είναι «η δύναμη», είπε στους ευρωπαίους ηγέτες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο κορυφής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες.

Οι 27 συμφώνησαν εξάλλου στη Σύνοδο να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: