EKTAKTO: Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα υψώνει η ΠΓΔΜ – Έκρυθμη κατάσταση (ΦΩΤΟ)

Τα επίσημα Σκόπια γνωστοποίησαν πριν από λίγο ότι ξεκίνησαν την ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα (σ.σ.στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης), με σκοπό, όπως ανέφεραν, τη δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (του ανώτατου οργάνου για θέμα εθνικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ) πριν από δύο εβδομάδες, ότι σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η ΠΓΔΜ, τις τελευταίες οχτώ ημέρες, ακολουθώντας ανάλογες ενέργειες της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας, επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πιο συγκεκριμένα τη διέλευση σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ απαγορεύει να εισέλθουν στο έδαφος της πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων (πχ. από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αλγερία κ.α), τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες».

Άρχισαν πρωινές ώρες

“Πρωινές ώρες άρχισαν από την πλευρά της FYROM εργασίες κατασκευής φράχτη με συρματόπλεγμα στην οριογραμμή σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της όχθη του Αξιου ποταμού και του όρους Πάϊκο”, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες με σκοπό να προωθηθούν στα Σκόπια και από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

“Εργάζονται γύρω στα πεντακόσια άτομα με στρατιωτικές φόρμες, τα οποία τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους ενάμισι μέτρου και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους. Ήδη έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού”, πρόσθεσε.

Τα Σκόπια είχαν προαναγγείλει από τα μέσα Νοεμβρίου την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα “σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται” και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως “ένας τέτοιος φράκτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται”.

Κατόπιν αυτού η κατάσταση στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης,όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από χίλιοι οικονομικοί μετανάστες καθώς οι αρχές της FYROM επιτρέπουν την είσοδο προσφύγων μόνο από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναμένεται να εκτραχυνθεί.

“Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και τώρα με τον φράχτη ακόμα χειρότερα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν και αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές μέσα στη βροχή και το κρύο. Πρέπει να γίνεται ο έλεγχος στην Αθήνα και να έρχονται εδώ μόνο πρόσφυγες και όχι οικονομικού μετανάστες” δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας, στον οποίο υπάγεται η Ειδομένη, κ. Χρήστος Γκουτενούδης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

“Αγριεύει η κατάσταση χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν δυόμισι χιλιάδες άτομα σε σκηνές που χωρούν μόνο χίλιους πεντακόσιους. Σε λίγο θα αρχίσουν οι επιδημίες και οι αρρώστιες”., είπε.

Οι αρχές της FYROM έχουν αναπτύξει στην δική τους μεθόριο ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τμήματα του στρατού και δεν επιτρέπουν την διέλευση ατόμων που δεν είναι καταγεγραμμένα ως πρόσφυγες πολέμου.

Αντιδρώντας, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες από το Ιράν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Μαρόκο, και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν αποκλείσει την σιδηροδρομική διάβαση Ελλάδας με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί και από τις δυο πλευρές των συ6ν΄πορων εκατοντάδες βαγόνια με προϊόντα. Σκηνές έντασης καταγράφονται καθημερινά ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς η μια πλευρά επιρρίπτει στην άλλη ευθύνες για το οι έχουν καθηλωθεί στα σύνορα. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη αυξομειώνεται καθώς καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία από την Αθήνα και αποβιβάζουν γύρω στους δυο χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά καθημερινά. Οι πρόσφυγες περνούν στην καλύτερη τουλάχιστον μια νύχτα στην μεθόριο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ενώ οι οικονομικοί μετανάστες καθηλώνονται και κάποιοι εξ αυτών προτιμούν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες παραμονής και διαβίωσης.

Ένταση στα σύνορα

Ένας οικονομικός μετανάστης, Μαροκινός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο και φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως “ο θεός είναι μεγάλος” και “προφήτης μας είναι ο Μωαμεθ”. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

“ Έχουμε πέντε μέρες εδώ χωρίς φαγητό και νερό κοιμόμαστε μέσα στην βροχή κάτω από τα δέντρα”, είπε ένας εξ αυτών στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτή την ώρα ο νεαρός έχει μεταφερθεί σε σκηνή των γιατρών ανθρωπιστικής οργάνωσης, έξω απ την οποία είναι συγκεντρωμένοι πατριώτες του οι οποίοι προσεύχονται για την τύχη του.

typosthes.gr-topika

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: