Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα ζητά η Αθήνα

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου», δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήνυμα Δένδια

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ανεχτεί τετελεσμένα από την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μας θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν θα υπάρξει ανοχή», τόνισε και πρόσθεσε πως η Τουρκία «απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Συνάντηση Δένδια — Πάιατ

Πριν την σύσκεψη στο Μαξίμου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

Η θέση της Κομισιόν

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης», είπε ακόμη ο κ. Στάνο.

Διαβάστε ακόμη:Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Ορούτς Ρέις

politiki

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: