‘Εκτακτη γενική συνέλευση της Περιφερειακής ‘Ενωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας

Την πρόσκληση του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, να μεταβούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στην Αθήνα για μία συνάντηση με θέμα την οικονομική κατάσταση των Δήμων μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η συνέλευση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αφορούσε την οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στο σημερινό ασφυκτικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι, περιβάλλον λειτουργίας τους.

Ο κ.Φάμελλος στην τοποθέτησή του επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πως μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη θα φτάσουν στα ταμεία των Δήμων 400 εκατ. ευρώ, και άλλα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ευχαρίστησε για την πρόσκληση του υφυπουργού υποστηρίζοντας πως το Δ.Σ. της Ένωσης θα ανταποκριθεί σ” αυτήν προκειμένου να θέσει στον κ.Μπαλάφα τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα υποστήριξε πως «ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα. Αν δεν γίνει αυτό θα μαζευτούμε πάλι για να αποφασίσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Ο κ.Κυρίζογλου τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει τους θεσμοθετημένους και προβλεπόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό πόρους για το 2015, ανέφερε ως το πιο σοβαρό θέμα να μην μπορούν να κλείσουν οι Δήμοι τους προϋπολογισμούς τους, ενώ μεταξύ των προτάσεων ήταν να θεσπιστεί ειδικό – μειωμένο τιμολόγιο για τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο για τους δήμους, τα ΝΠΔΔ και τις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αντιδήμαρχος Εδεσσας, Γιάννης Μουράτογλου, από την πλευρά του υποστήριξε πως οι μειώσεις των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και από τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) «έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των Δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μικρών ΟΤΑ, το κόστος μισθοδοσίας δεν καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση».

Στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ έδωσαν επίσης το παρών οι βουλευτές, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ).

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: