ΕΚΤ: Επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε μια ακόμα προσπάθεια να τονώσει το δανεισμό και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ προχωρά και σε  επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με επιπλέον  αγορά ομολόγων κατά τουλάχιστον 360 δισεκατομμύρια  ευρώ, φθάνοντας συνολικά στο 1,5 τρισ. ευρώ. Όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30% από το -0,20%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,30%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης και την χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Για τα ελληνικά ομόλογα

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομολόγα να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Β. Κοστάντσιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοστάντσιο ανέφερε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομολόγα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μία τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η χώρα έχει πλήρως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπολο θέμα, όπως είπε ο κ. Κοστάντσιο.

Αναφερομένος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την απόψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά το Δημόσιο στις δύο τράπεζες που συμμετείχε (Εθνική και Πειραιώς) έχει πλήρη δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση εν μέρει της κυβέρνησης και εν μέρει των διοικήσεων των τραπεζών.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: