«Έξυπνο» ρολόι ειδοποιεί τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος

Επιστήμονες από την Ελβετία εξετάζουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και είναι ικανό να ειδοποιήσει μία γυναίκα αμέσως μόλις εκείνη μείνει έγκυος.

Επειδή με την εγκυμοσύνη στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής και στους παλμούς της καρδιάς, το smartwatch μπορεί να τις καταγράψει με τους αισθητήρες της. Μόλις ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ερμηνεύσει κατάλληλα τα βιολογικά σήματα, ενημερώνει τη γυναίκα με το σχετικό μήνυμα.

Η συσκευή διαθέτει σύστημα «βαθιάς» μάθησης που της επιτρέπει να μαθαίνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικής γυναίκας και μπορεί να την ενημερώσει όχι μόνο πότε έμεινε έγκυος, αλλά και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να μείνει έγκυος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μοχαμέντ Σιλάιχ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Το «έξυπνο» ρολόι Ava αναμένεται να κοστίζει περίπου 220 ευρώ και οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμές του σε πραγματικές συνθήκες έως το τέλος του 2017. Οι δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη, δηλαδή εξίσου γρήγορα με το πιο γρήγορο τεστ που υπάρχει σήμερα.

«Αντί μια γυναίκα να ξυπνά κάθε πρωί και να προσπαθεί να ουρήσει πάνω σε μια λωρίδα για να ανιχνεύσει την αύξηση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης, θα μπορεί απλώς να φορά το περικάρπιο μέρα-νύχτα», δήλωσε ο Σιλάιχ.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: