Εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού από τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού από τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Στην Ουγγαρία, ο συντηρητικός Βίκτορ Ορμπάν κήρυξε χθες βράδυ μια εκστρατεία «μηδενικής ανοχής» εναντίον του αντισημιτισμού κατά την έναρξη, στην…
Βουδαπέστη, της 14ης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (ΠΕΣ), καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τα επεισόδια αντισημιτισμού στη χώρα αυτή κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ, που παρέστη στη συνέλευση αυτή, αντέδρασε θετικά, δηλώνοντας πως ο Ορμπάν «απηύθυνε ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα (τόσο) στην ουγγρική εβραϊκή κοινότητα (όσο) και στους εξτρεμιστές με την άρνησή του να ανεχθεί τον αντισημιτισμό».

Σε μια ανακοίνωσή του, το ΠΕΣ εμφανίστηκε πάντως πιο επικριτικό έναντι της Βουδαπέστης. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό απαράδεκτο και μη ανεκτό. Αλλά λυπούμεθα που δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποιο επεισόδιο αντισημιτικού ή ρατσιστικού χαρακτήρα», ώστε να δείξει «με σαφήνεια την διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την ακροδεξιά. Οι πράξεις είναι ισχυρότερες από τα λόγια, όσο καλοπροαίρετα κι αν είναι» αυτά, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο.

Η ομιλία του επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης δεν φάνηκε επίσης να πείθει πολυάριθμους από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση, όπως τον Τζόναθαν Χαγιούν, πρόεδρο την Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (Union des etudiants juifs de France, UEJF), ο οποίος τη χαρακτήρισε «σκάνδαλο»: «δεν περιείχε κανένα σαφές μέτρο εναντίον του αντισημιτισμού, καμιά αναφορά στην πραγματικότητα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν επρόκειτο παρά για προπαγάνδα, σε αντίθεση με τις πράξεις της κυβέρνησής του».

Ενώπιον 500 και πλέον, ο Ορμπάν τόνισε ότι «ο αντισημιτισμός δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός, είναι απαράδεκτος». Κατά τον ίδιο, πάντως, ο αντισημιτισμός είναι «πιο σοβαρός» σε άλλες χώρες, ενώ στην Ουγγαρία, η επίδειξη του αντισημιτισμού και του ρατσισμού είναι «ένα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης» στη χώρα. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται «σε αναζήτηση λύσεων» για την αντιμετώπισή του.

Νωρίτερα, στην Αυστρία, ο πρόεδρος της Ουγγρικής δημοκρατίας Γιάνος Άντερ συμμετείχε στα εγκαίνια ενός νέου μνημείου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

«Η ιστορία μας διδάσκει ποτέ να μην υποχωρούμε στις δυνάμεις που δημιούργησαν τις απάνθρωπες δικτατορίες του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Άντερ.

Μετά την έναρξη της γενικής συνέλευσης, το ΠΕΣ ανέφερε ότι αναμένει από την ουγγρική να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» εναντίον του αντισημιτισμού, ιδίως την θέσπιση νόμων.

Η συνέλευση, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τρεις ημέρες, διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε γνωστό ξενοδοχείο.

Χθες εκατοντάδες οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ πραγματοποίησαν στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας για να καταγγείλουν την «εβραϊκή συνωμοσία» για την «εξαγορά» της Ουγγαρίας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν επίσης γύρω από την κύρια συναγωγή στην περιοχή που ήταν άλλοτε το εβραϊκό γκέτο, επί των ημερών του Β” Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ήταν αναγκασμένοι να ζουν οι Εβραίοι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ουγγαρία, και από όπου 500.000-600.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν.

defencenet.gr
Εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού από τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού από τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: