Εξηγήσεις για την κατάρριψη έδωσε το τουρκικό Επιτελείο

Εξηγήσεις σε ρώσους στρατιωτικούς ακόλουθους για τις συνθήκες υπό τις οποίες τουρκικά καταδιωκτικά κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό το πρωί της Τρίτης έδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτελείου, η τουρκική πλευρά εξήγησε ότι δεν γνώρισε ότι το αεροσκάφος-στόχος ήταν ρωσικό και ότι η κατάρριψη έγινε καθώς οι κανόνες εμπλοκής τέθηκαν σε ισχύ αφού το Su-24 δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις των F-16.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επισήμαναν επίσης ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την ανεύρεση των δύο ρώσων πιλότων – ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι πυροβολήθηκε από τουρκομάνους αντάρτες στη βόρεια Συρία – και δηλώνουν έτοιμες για «κάθε είδους συνεργασία» με τη Μόσχα.
Ο δεύτερος πιλότος, που διασώθηκε, κατήγγειλε ότι το ρωσικό μαχητικό δεν έλαβε καμία προειδοποίηση από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Απαντώντας στην καταγγελία, το τουρκικό στράτευμα έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα που υποστηρίζει ότι περιέχει προειδοποίηση που απηύθυνε τούρκος πιλότος στο ρωσικό αεροσκάφος πριν καν αυτό μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Συνολικά πάντως, η τουρκική ηγεσία έχει προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση, με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνουν σήμερα Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης. Είχαν προηγηθεί συστάσεις για διπλωματία από NATO και ΗΠΑ.

Έκκληση για ηρεμία και διάλογο απηύθηνε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν διπλωματική επίλυση της κρίσης, χωρίς κλιμάκωση.

skai.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: