Έξι τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας, όταν κοιμόμαστε

Πόσα γνωρίζετε για την υπνική άπνοια και πόσο προετοιμασμένοι είστε για ένα

οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Αν νομίζετε ότι το κρεβάτι σας αποτελεί το πιο ασφαλές και «ζεστό» μέρος, πάνω στον πλανήτη αυτο, τότε… ξανασκεφτείτε το!

 

Παρακάτω θα βρείτε τα έξι πιο τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σας συμβούν, ενώ… βρίσκεστε στην «αγκαλιά του Μορφέα»:
1. Παράλυση ύπνου

Πρόκειται για αδυναμία να μετακινηθείτε ή να μιλήσετε ενώ κοιμάστε ή ξυπνάτε. Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι προσωρινό και συμβαίνει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-αδυναμία να κινηθείτε
-ένα αίσθημα πίεσης πάνω στο στήθος σας
-ψευδαισθήσεις ότι κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί σας

Η παράλυση του ύπνου συμβαίνει όταν εμφανίζονται πτυχές του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών), ενώ είστε ξύπνιοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος REM συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας είναι εξαιρετικά ενεργός και όταν προκύπτουν όνειρα. Το σώμα σας παραλύει προσωρινά. 

Ουσιαστικά, στην παράλυση του ύπνου οι μύες μας κοιμούνται, ενώ ο εγκέφαλος είναι ξύπνιος. Περίπου το 7% του πληθυσμού έχει παρουσιάσει παράλυση ύπνου τουλάχιστον μία φορά.

2. Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν το «πέρασμα» του λαιμού «στενεύει» κατά τον ύπνο, διακόπτοντας προσωρινά την αναπνοή.

Η διακοπή της αναπνοής δε θα σας πνίξει, καθώς οι πάσχοντες από υπνική άπνοια ξυπνούν τακτικά. 

Οι ίδιοι συνηθίζουν να ροχαλίζουν αρκετά, προς μεγάλη απογοήτευση των συντρόφων τους.

Παρ” όλα αυτά, η ιδέα ότι ο λαιμός σας, μπορεί να κλείσει, ενώ κοιμάστε, είναι τρομακτικός.

Η υπνική άπνοια είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες, στους υπέρβαρους, καθώς και στους καπνιστές και τους αλκοολικούς, αλλά και σε μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. 

3. Υπνοβασία

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας περιόδου βαθύ ύπνου. Σε αυτή την κατάσταση το συνειδητό κοιμάται, αλλά δεν είμαστε παραλυμένοι. Στον ύπνο τους οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, να καθαρίσουν ή ακόμα και να φύγουν από το σπίτι. Το πρωί δεν θυμούνται τίποτα.

Η ιδέα ότι δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσετε ένα άτομο από υπνοβασία είναι παραπλανητική. Οι ειδικοί συνιστούν να ξυπνάτε ήπια ένα πρόσωπο που υπνοβατεί, αφού τον καθοδηγήσετε, ήρεμα, πίσω στο κρεβάτι του. 

Αυτό που προειδοποιούν οι ειδικοί είναι να μην προσπαθήσετε να τον ξυπνήσετε ξαφνικά.

Μην φωνάξετε ή τρομάξετε το άτομο και μην προσπαθήσετε να τον περιορίσετε, εκτός φυσικά  κι αν κινδυνεύει, καθώς μπορεί να τραυματιστεί.

4. Οργασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου

Προφανώς ένα «υγρό όνειρο» είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται περισσότερο με τους άνδρες, αλλά και οι γυναίκες είναι ικανές για οργασμό, ενώ κοιμούνται.

Μια μελέτη το 1983 μέτρησε τους οργασμούς των γυναικών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και διαπίστωσε ότι ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνθηκε από 50 έως 100 παλμούς ανά λεπτό, ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη ροή αίματος στον κόλπο.

Αυτή η αυξημένη ροή αίματος, είναι  που κάνει και τον οργασμό… πιο πιθανό. Η ψυχίατρος Madeleine Castellanos, δήλωσε στον Splinter:

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM αυξάνεται η ροή του αίματος στον στυτικό σας ιστό – για τις γυναίκες είναι σε ολόκληρο το σύμπλεγμα της κλειτορίδας. Ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει ότι έχετε περισσότερη ροή αίματος σε αυτούς τους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε σeξουαλική διέγερση».

5. Αίσθημα «πτώσης» 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό, καθώς το 60-70% των ανθρώπων το βιώνουν.

Ο ύπνος μοιάζει με τον θάνατο- οι χτύποι της καρδιάς και η αναπνοή μειώνονται και ο μυϊκός ιστός μας «χαλαρώνει». 

Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος τρομάζει, επειδή πιστεύει, ότι βιώνει κανονικό θάνατο και ελέγχει, αν ο άνθρωπος είναι ζωντανός.

6. Η αίσθηση της όσφρησης «χάνεται»

Μια μελέτη του Brown University, το 2004, διαπίστωσε ότι η αίσθηση της όσφρησης, ουσιαστικά, «σβήνει» ενώ κοιμόμαστε.

Αν και δεν είναι επιβλαβές, είναι πολύ παράξενο, πως ο εγκέφαλός μας μπορεί και να το κάνει.

Η μελέτη προσπάθησε να ξυπνήσει τους ανθρώπους από τον ύπνο χρησιμοποιώντας ορισμένες οσμές, συμπεριλαμβανομένου του καπνού από μια φωτιά. 

Δυστυχώς, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες αισθήσεις για να μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: