Εξαρθρώθηκε ένα από τα πιο μεγάλα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας

Εξαρθρώθηκε ένα από τα πιο μεγάλα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας

Εξαρθρώθηκε ένα από τα πιο μεγάλα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, κυρίως Σύρων, που δρα στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας εξάρθρωσε η Europol σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της .. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Δαίδαλος κράτησε αρκετούς μήνες και αποτελεί την πρώτη ανάλογου βεληνεκούς συνεργασία σε αυτό το επίπεδο.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και αποτελείται από τουλάχιστον 16 μέλη που συνελήφθησαν και προέρχονται από διάφορες χώρες όπως η , το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ρουμανία με τουλάχιστον 20 κρησφύγετα στα οποία έγιναν ταυτόχρονοι έφοδοι στο κέντρο της Αθήνας, Ρόδο, Κω και σε λιμάνια της χώρας, με αυτοσχέδια οργανωμένα εργαστήρια πλαστών διαβατηρίων υψηλής πιστότητας κλπ. Κατασχέθηκαν δεκάδες χιλιάδες σε μετρητά και σε επιταγές και τραπεζικές καταθέσεις, οχήματα, εκτυπωτές και πλαστά διαβατήρια.

Από την έρευνα προέκυψε πως μέσα σε ένα χρόνο διακίνησαν με σκάφη και φορτηγά τουλάχιστον 350 παράνομους μετανάστες που προωθήθηκαν από την Τουρκία στην Ρόδο και την Κω και στη συνέχεια μέσω λιμανιών και αεροδρομίων σε Ιταλία, Γερμανία και Σουηδία. Κάθε μετανάστης κατέβαλλε από 4.000 έως 9.000 ευρώ, ανάλογα με τον προορισμό που επιθυμούσε ενώ η οργάνωση  εκτιμάται πως αποκόμισε έως και 7,5 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δράση της επιχειρησιακής ομάδας Mare της Europol. Στην Ελλάδα, η Europol ανέπτυξε ένα γραφείο με ένα ειδικό αναλυτή, διευκολύνοντας έτσι την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και την άμεση διασταύρωση και έλεγχο όλων των δεδομένων που συλλέγονταν.

O Διευθυντής της Europol , Rob Wainwright σε δήλωσή του τόνισε ότι: Αυτή η δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Europol και οι συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, είναι αποφασισμένοι να καταδιώξουν τους υπευθύνους αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων. Τα γεγονότα στη Μεσόγειο υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση στις διαδικασίες στοχευμένου εντοπισμού αυτών των εγκληματικών ομάδων. Η Europol έχει ενισχύσει τις δυνατότητές της, για την υποστήριξη ερευνών των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα και έχει δημιουργήσει την κοινή επιχειρησιακή ομάδα Mare , που είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων υπεύθυνων για τη μετακίνηση από τη μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών.

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: