Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ

Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ανάγκη τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να λάβουν με κάποιο τρόπο τη σφραγίδα του ΔΝΤ.

Αντικαθιστώντας τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει, ο κ. Μπαγί παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί. Εξήγησε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος», στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο κ. Μπαγί διευκρίνισε ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. «Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό. Όπως επισήμανε, τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως).

oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: