Εκλογές στην Τσεχία: Στην κούρσα της προεδρίας ένας δισεκατομμυριούχος, ένας στρατηγός και μια καθηγήτρια

Ενας δισεκατομμυριούχος, ένας στρατηγός και μια καθηγήτρια πανεπιστημίου είναι τα φαβορί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο με τους παρατηρητές να τις θεωρούν ιδιαίτερα αμφίρροπες.

Ο νικητής θα αντικαταστήσει τον 78χρονο Μίλος Ζέμαν –έναν βετεράνο πολιτικό που φημίζεται για την αγάπη του στο ποτό– έπειτα από μια περίοδο που σηματοδοτήθηκε από την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ για το 2022 από την Πράγα καθώς εμαίνετο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο νικητής θα κληθεί να διαχειριστεί τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ και τα διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο –κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο– οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27-28 Ιανουαρίου.

«Αν μου ζητούσατε να στοιχηματίσω για το αποτέλεσμα δεν θα το έκανα», δήλωσε στο AFP ο αναλυτής του πανεπιστημίου της Πράγας Metropolitan, ο Πετρ Τζαστ.

Ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο 61χρονος απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ και η οικονομολόγος Ντανούσε Νερούντοβα φιλοδοξούν να γίνουν ο/η τέταρτος/η πρόεδρος από την ίδρυση της Τσεχικής Δημοκρατίας το 1993 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Αντρέι Μπάμπις

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: