Έκκληση για ανοιχτό λιανεμπόριο από τους επιστήμονες – Τι λένε για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Βασιλακόπουλος: Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα – Εξαδάκτυλος: Ανοιχτό λιανεμπόριο όπως τον Δεκέμβριο – Αποτελεσματική η διαχείριση της πανδημίας

Την ανάγκη ανοίγματος του λιανεμπορίου τόνισαν οι επιστήμονες εμφανιζόμενοι παράλληλα και καθησυχαστικοί για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητη την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων γιατί όπως είπε, τα 2.000 κρούσματα προκύπτουν από πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με αυτά που διενεργούνταν το φθινόπωρο. «Τα τεστ είναι περισσότερα και αυτό είναι θετικό, διότι ανιχνεύουμε περισσότερους ανθρώπους και είναι ένας έξυπνος τρόπος να μαζεύουμε τη διασπορά της νόσου», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε παράλληλα πως το τρίτο κύμα της πανδημίας περιλαμβάνει και νέα στελέχη τα οποία έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα στην μετάδοσή τους παραθέτοντας την περίπτωση της Πορτογαλίας η οποία όπως είπε βρέθηκε απροετοίμαστη με αποτέλεσμα να θρηνήσει πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Όπως είπε η μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας είναι αποτελεσματική. «Ενδεικτικά, στις 3 Φεβρουαρίου οι διασωληνώμενοι ήταν 244 και 23 μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, έφτασαν τους 371, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50%. Αν πάμε πίσω στο φθινόπωρο, στις 3 Νοεμβρίου είχαμε 169 και στις 26 Νοεμβρίου είχαμε 603 διασωληνωμένους. Άρα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, έγκαιρα, είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ε επίσης πως το Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με το περυσινό και θα πρέπει τώρα στο τέλος της προσπάθειας να μη σταματήσουμε. «Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν διαφορετικό επίπεδο μέτρων, αλλά έχουν το ίδιο επίπεδο ιικού φορτίου όπως φαίνεται από τα λύματα. Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα μέτρα στην Αττική και περισσότερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι, το λιανεμπόριο μπορεί να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, όπως συνέβη άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με έξυπνους τρόπους, όπως είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού μέσα στο κατάστημα.

Όπως δήλωσε αν και στην Αθήνα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα και για αυτό το λόγο πλέον δεν εφαρμόζεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

«Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο. Δε θεωρώ ότι ο τρίωρος περιορισμός είναι ένα έξυπνο μέτρο. Αν πάμε να ψωνίσουμε στην Ερμού ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους Σάββατο πρωί ή μεσημέρι, με το τρίωρο θα γίνει πάλι χαμός», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι στα μεγάλα μέρη το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με ραντεβού, χωρίς τρίωρο. «Δε θα υπάρχει συνωστισμός παρά ελάχιστοι άνθρωποι απ’ έξω. Έχετε δει έξω από κομμωτήριο να υπάρχει συνωστισμός ή να έχει πτώση τζίρου; Παράλληλα, πελάτες και καταναλωτές θα πρέπει να φορούν και διπλές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται», σημείωσε.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: