Εκκαθαρίσεων συνέχεια στην Τουρκία του Ερντογάν, ανησυχεί η ΕΕ

(Φωτογραφία: Reuters )

Σε εξέλιξη η «εκκαθάριση» του Ερντογάν σε στρατεύματα και Δικαιοσύνη την επαύριο της ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000 κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης. Με χειροπέδες δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς την Κυριακή και έπεται συνέχεια. Εμφανής η ανησυχία σε ΕΕ και ΗΠΑ για τις διαστάσεις που λαμβάνει η εκκαθάριση, καθώς και για τη διαφαινόμενη πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η απόπειρα πραξικοπήματος «δεν δίνει λευκή επιταγή» στον Ταγίπ Ερντογάν να παρακάμψει τις δημοκρατικές αρχές» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. «Δεν είναι [το πραξικόπημα] λευκή επιταγή για τον Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρξουν εκκαθαρίσεις» ανέφερε επισημαίνοντας ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα επαναλάβουν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»

«Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος. Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία» υπογράμμισε.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, απηύθυνε ταυτόχρονα προειδοποίηση στον Τούρκο πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό» τόνισε.

Σεβασμό του κράτους δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας έχουν ζητήσει ήδη αμφότεροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος παρεμβαίνοντας μπροστά στις εξελίξεις υπέρ του Ερντογάν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε την Κυριακή: «Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, με σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα».

Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος λέει ότι έχει ανακτηθεί ο έλεγχος σε όλη την Τουρκία και παρότι λίγες ομάδες πραξικοπηματιών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο. Υπάρχουν επίσης λίγα σημαντικά στελέχη του στρατού που δεν έχουν συλληφθεί, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα, ανέφερε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 6.000 άτομα σε όλη τη χώρα, και έπεται συνέχεια, μετέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής το δίκτυο NTV επικαλούμενο τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. «Η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Μποζντάγ, σύμφωνα με το τουρκικό Δίκτυο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι την Κυριακή συνελήφθησαν δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς. Ανάμεσά τους εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ” Στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της Β” Στρατιάς.

Νωρίς το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), ο διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ συνελήφθη μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ταυτόχρονα υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τον φερόμενο ρόλο τους στο πραξικόπημα στη βάση Ιντζιρλίκ, την οποία χρησιμοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός για τις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hűrriyet.

Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη το Σάββατο μαζί με περίπου 12 αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Οι βαθμοφόροι ανακρίνονται.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση Ιντζιρλίκ -η οποία έκλεισε το Σάββατο και παραμένει κλειστή και την Κυριακή- είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εκκαθαρίσεις δεν περιορίζονται στον στρατό. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 44 δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ικόνιο (κέντρο) και 92 στο Γκαζιαντέπ (νοτιοανατολικά).

Η έρευνα έχει ανατεθεί σε εισαγγελείς στην Άγκυρα και οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί δεκαετίες αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Κατηγορηθείς από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο ιμάμης διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη και άφησε υπόνοιες ότι η απόπειρα ήταν στημένη από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Πηγή: in.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: