Εισβολή στην Ουκρανία: Χωρίς έλεος οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, 10 νεκροί στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς — Το Μικολάγιφ είναι μια από τις πόλεις που σφυροκοπήθηκαν σκληρά από τα ρωσικά στρατεύματα κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την Οδησσό

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Το πρώτο χτύπημα του ρωσικού στρατού, στις 7 το πρωί, άφησε «έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά» και ακολούθησε άλλο ένα στο οποίο «εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 41 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

«Επομένως, συνολικά, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αυτούς και 46 τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Μικολάγιφ, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς.

Χθες Κυριακή, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Μικολάγιφ και στο Οτσάκιφ, μια μικρότερη πόλη 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ουκρανική Εισαγγελία.

Το Μικολάγιφ, που αριθμούσε περίπου 475.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι μια από τις πόλεις που σφυροκοπήθηκαν σκληρά από τα ρωσικά στρατεύματα κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας. Ο ρωσικός κλοιός φάνηκε να χαλαρώνει τις τελευταίες ημέρες.

Το Οτσάκιφ, μια πόλη 15.000 κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζεται το δράμα στην Μπούκα — Πέντε σοροί βρέθηκαν σε υπόγειο

Δεν έχει τέλος το δράμα στη μαρτυρική πόλη Μπούκα. Μετά τις -φρίκης με τους νεκρούς στους δρόμους, γεγονός που πυροδότησε διεθνή κατακραυγή και απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Δύσης, εντοπίστηκαν πέντε σοροί σε υπόγειο σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Μιλώντας στο BBC, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα σημείο καμπής που θα πρέπει να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα σε νέες αποφάσεις.

«Η σφαγή στη Μπούκα θα πρέπει να κάμψει οποιονδήποτε δισταγμό της Δύσης να παράσχει στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα και να την απελευθερώσει από τους Ρώσους» τόνισε ειδικότερα ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Συμπλήρωσε ότι η πρόσθετη υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει αεροπλάνα, τανκς, συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι η έκβαση του πολέμου θα κριθεί κι από τη στρατιωτική υποστήριξη που θα παράσχει η Δύση.

«Απελευθερώθηκε το Ζιτομίρ από τον εχθρό» είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας

Ενόσω η Ουκρανία μετρά τις πληγές της, με τις εικόνες στη μαρτυρική πόλη Μπούκα να δείχνουν το μέγεθος της φρίκης, η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται όπως και η σταδιακή ανάκτηση εδαφών.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζιτομίρ, στα βορειοδυτικά, η περιοχή απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η περιοχή, που συνορεύει με το Κίεβο στα δυτικά, αποτελούσε διάδρομο για μεταφορά βοήθειας και υλικού στην πρωτεύουσα από την αρχή της εισβολής.

Το Ζιτομίρ υπέφερε, παράλληλα, από σημαντικούς βομβαρδισμούς που σκότωσαν αμάχους και άφησαν πολλούς ανθρώπους χωρίς σπίτια.

Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων Telegram, ο κυβερνήτης της πόλης, Βιταλί Μπουνέτσκο είπε τα εξής: «Ο εχθρός απωθήθηκε και δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα κατοχής».

«Έφυγαν αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Θα νικήσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!», συμπλήρωσε.

.

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: