«Είμαι 35 ετών και ζω με τη μητέρα μου… Τι να κάνω όταν μου φωνάζει χωρίς λόγο;»

Είμαι 35 και ζω ακόμα με τη μητέρα μου γιατί τα οικονομικά δεν με φτάνουν. Στο σπίτι ζει και ο αδερφός μου και το πρόβλημα είναι πως η μάνα μου συνέχεια βρίσκει αφορμές και στριγγλίζει.

Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω όταν για μηδαμινούς λόγους φωνάζει και προκαλεί για τσακωμό. Παράλληλα, φροντίζω και εγώ όσο μπορώ στο σπίτι, αλλά εκείνη λες και το κάνει επίτηδες, αφήνει όλα τα πράγματα στη μέση. Με τον αδερφό μου δεν έχει την ίδια συμπεριφορά…

Τι μπορώ να κάνω όταν η μητέρα μου αρχίζει να φωνάζει;

Στο ερώτημά σας απάντησε η θετική ψυχολόγος και life coach Δρ. Μαρία Φωτιάδου

Δεν γνωρίζω αν έχετε προσπαθήσει κάτι στο παρελθόν για να αλλάξετε την κατάσταση με τη μητέρα σας, αλλά υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε. Αρχικά θα σας πρότεινα να γράψετε σε ένα χαρτί τους στόχους σας, πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον. Να βάλετε μεγάλους στόχους, πράγματα που θα επιθυμούσατε να κάνετε, αλλά λόγω των τωρινών συνθηκών έχετε ξεχάσει.

Δείτε τον εαυτό σας να είστε ανεξάρτητος οικονομικά, να χτίζετε τη ζωή σας όπως εσείς τη θέλετε και να αισθάνεστε καλά. Τοποθετείστε το χαρτί κάπου που να το βλέπετε καθημερινά και να το διαβάζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε σχέδια και να τα βάλετε σε πράξη. Μπορεί να απέχει πολύ από την τωρινή σας κατάσταση, μα θα σας πρότεινα να το κάνετε και να μην το καθυστερήσετε.

Μιλήστε στη μητέρα σας

Όσον αφορά τη μητέρα σας, αν δεν της έχετε ήδη μιλήσει, θα σας πρότεινα να της μιλήσετε για τα σχέδιά σας, ότι μένετε μαζί της προσωρινά και ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συμβιώνετε όλοι ήρεμα και καλά. Εκφράστε της ότι οι φωνές δεν βοηθούν κανέναν, αντιθέτως φέρνουν εκνευρισμό στην οικογένεια και ψυχική ταραχή, το οποίο δεν ωφελεί κανένα. Ζητήστε της να σας πει τι είναι αυτό που την εκνευρίζει. Προτείνετε κάποιες λύσεις και δείτε τον εαυτό σας ως το άτομο που μπορεί να φέρει την ηρεμία που αναζητείτε.

Το σημαντικότερο είναι ότι θα δείτε τον εαυτό σας διαφορετικά και να είστε σίγουρος ότι αυτό θα έχει και αντίκτυπο και στη συμπεριφορά της μητέρας σας. Σε στιγμές έντασης, προσπαθήστε όταν είστε μέσα στο σπίτι να απομονωθείτε σε κάποιον άλλο χώρο μέχρι η κατάσταση να ηρεμήσει. Δεν χρειάζεται να απαντάτε με τον ίδιο τρόπο (δεν γνωρίζω την αντίδρασή σας) ή να αφήνετε τις φωνές να σας επηρεάζουν. Γνωρίζω είναι δύσκολο, αλλά με λίγη πρακτική εξάσκηση μπορείτε να πετύχετε την ηρεμία στο σπίτι.

Η δική σας θετική στάση είναι σημαντική

Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι η δική σας θετική στάση είναι πιο δυνατή σε ενέργεια από τις φωνές του άλλου ατόμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση της μητέρας σας και της αρνητικής ενέργειας που υπάρχει. Έχετε τη δύναμη και τη διάθεση να το αλλάξετε. Δείτε ότι από σήμερα ξεκινάει η καινούρια σας πορεία και κάθε μέρα τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Οι τσακωμοί ήταν ανυπόφοροι αλλά τον θες ακόμα; Να τι πρέπει να σκεφτείς!

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: