Εγκρίθηκαν έκτακτοι πόροι για προσφυγικό και τρομοκρατία από το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Τετάρτη 13 Απριλίου το πράσινο φως για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες ύψους 100 εκ. ευρώ, καθώς και την εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC).

Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία έγκρισης του πρώτου σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα.

«Χαιρετίζω αυτή την πρόταση που θα ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το Κοινοβούλιο ενήργησε γρήγορα προχωρώντας στην ταχεία έγκριση αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο εισηγητής Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντεζ, Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (κεντροδεξιά).

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εντός της Ε.Ε. αποτελεί τμήμα του νέου μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Τα κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη – μέλη για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, νερού, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης.

Υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, αποφασίστηκε επίσης η διάθεση ποσού ύψους 2 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL το οποίο δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016 και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ε.Ε..

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: