Εγκαινίασε τον ιστορικό αυτοκινητόδρομο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε σήμερα τον πρώτο πραγματικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη, τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, χαιρετίζοντας μια ιστορική επιτυχία, παρά τις διαδηλώσεις που σημάδεψαν την κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού έργου.

Ο Πούτιν εξήρε ένα «έργο πρωτοφανούς επιπέδου στην ιστορία της κατασκευής δρόμων» στη Ρωσία. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι», είπε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αυτοκινητόδρομος που κατασκευάστηκε από κοινοπραξία στην οποία μετέχουν ο γαλλικός όμιλος BTP Vinci και η ρωσική δημόσια τράπεζα VTB, εκτείνεται συνολικά σε 694 χιλιόμετρα και συνδέει τις δύο πόλεις σε έξι ώρες.

Τα δύο τρίτα του δρόμου είχαν ανοίξει ήδη στην κυκλοφορία, και αυτό το τελευταίο του τμήμα εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πούτιν. Ο δρόμος αντικατέστησε έναν παλιό τεσσάρων λωρίδων που σε μερικά σημεία ήταν στενότερος από τον καινούργιο, με κακό φωτισμό και διέσχιζε δυσπρόσιτες περιοχές.

«Ο αυτοκινητόδρομος Μόσχα – Αγία Πετρούπολη επιτέλους άνοιξε. Κατασκευαζόταν επί πολύ καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι «όσο αυξάνεται η ταχύτητα των μεταφορών, τόσο περισσότερο ωφελείται η οικονομία».

Ο αυτοκινητόδρομος Μ11 αναμένεται επίσης να γίνει πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες. Δοκιμές αυτοκινήτων χωρίς οδηγό θα αρχίσουν εκεί την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, μεταδίδει το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Η κατασκευή του άρχισε το 2010 και τότε είχε προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση και κατακραυγή από κατοίκους της περιοχής, οικολόγους και κόμματα της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν την κοπή ενός μέρους του δάσους Χίμκι στα βόρεια προάστια της Μόσχας, το οποίο διασχίζουν 43 χλμ του νέου αυτοκινητόδρομου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δώσει εντολή για πάγωμα του έργου το καλοκαίρι του 2010, αλλά η ρωσική κυβέρνηση τελικά επέτρεψε την κατασκευή του τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η Αγία Πετρούπολη εξυπηρετείται ήδη από τη Μόσχα με νυχτερινές αμαξοστοιχίες και τραίνα μεγάλης ταχύτητας, τα συγκεκριμένα κάνουν τη διαδρομή σχεδόν σε τέσσερις ώρες.

Μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υλικοτεχνικά και υποδομών. Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται συχνά για την ολέθρια κατάσταση των δρόμων σε ορισμένες περιοχές.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: