Έφυγε ένας ξεχωριστός δάσκαλος των γραμμάτων

Έφυγε ένας ξεχωριστός δάσκαλος των γραμμάτων

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού…
Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανασίου Παλιούρα.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Άρτης κ. Ιγνάτιος, συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Ευρίπου κ. Βασίλειος.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των οικείων, των φίλων , συνεργατών και φοιτητών του καθηγητή, μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του υπήρξε τόσο δραστήριος, που ή είδηση του θανάτου του ξάφνιασε τους πάντες.

Φανερά συγκινημένος μίλησε ο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, όπου ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος, ενώ ακολούθησε πλήθος επικήδειων και ψηφισμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ανεχώρησε από την πρόσκαιρη αυτή επίγειο ζωή, ο εκλεκτός επιστήμων, ο μεγάλος και ταυτόχρονα ταπεινός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο σοφός διδάσκαλος, ο του Θεού με τα πολλά χαρίσματα και τις πολλές αρετές. Έφυγε για την αιώνια πατρίδα ο σεβαστός μας Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας.
Από σήμερα η τοπική μας κοινωνία γίνεται πτ
ωχότερη. Έτσι νοιώθουμε όλοι όσοι συνεργασθήκαμε με τη χαρισματική προσωπικότητα του αειμνήστου Καθηγητού, του ανθρώπου με το πλούσιο συγγραφικό, ανασκαφικό, ερευνητικό και την πνευματική και κοινωνική .

Παρ” ότι ήταν τόσο μεγάλος στην επιστήμη του και στην προσφορά του, ήταν ταυτόχρονα και τόσο απλούς, ταπεινός, πράος, αθόρυβος στην και στην διακονία του. Υπήρξε πιστός, ευλαβής, ορθόδοξος άριστος οικογενειάρχης και συνεπής στα πνευματικά του καθήκοντα.

Ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας θέλω να τον ευχαριστήσω με όλη μου τη δύναμι για τις πολλές του ευεργεσίες και θυσίες που προσέφερε στην Ιερά Μητροπολί μας. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Η αγάπη του για την διακονία του στην Ιερά Μητροπολί μας υπήρξε ανεξάντλητη.
Ευγνώμονες ισοβίως θα τον μνημονεύουμε στα δίπτυχα και θα ευχόμαστε να τον οδηγήση ο Κύριος στην αιώνια Βασιλεία Του και στη δόξα του Παραδείσου. Προσεύχομαι να χαρίση ο Κύριος παρηγορία στην πιστή του σύζυγο, στα παιδιά του και στους οικείους του.

Η Ιερά Μητροπολις μας θα είναι εσαεί ευγνώμων.
Ο Κύριος να τον αναπαύση εν Χώρα Ζώντων».

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: