«Εφυγε» ενας Ελληνας της Μικράς Ασίας

«Εφυγε» ενας Ελληνας της Μικράς ΑσίαςΠέθανε χθες το βράδυ από ανακοπή καρδιάς ο Λάζαρος Εφραίμογλου. Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου είχε μεταφερθεί ύστερα από αδιαθεσία. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 17:00 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του. Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και με την πολυετή του προσφορά ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης».

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Mικράς Aσίας.

Παντρεύτηκε το 1961 την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στο Kολλέγιο Aθηνών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Leeds της Μεγάλης Βρετανία με πτυχίο (μετά Τιμών) στα Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά.

Το 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ). Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού, εκτός και εντός Eλλάδας. Το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα Πολιτιστικό Kέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», στο οποίο υπάρχουν μουσειακοί χώροι όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Eλληνισμού στο χρόνο, στο χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν κυρίως στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και σε αστικές κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Επί 25 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε ως πρόεδρός του (1981-1988).

Το 1985 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρώπης, θέση που διατήρησε έως το 1988.
Τον Νοέμβριο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α” Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της και επανεξελέγη βουλευτής τον Απρίλιο του 1990. Mετά τη διάλυση της Bουλής τον Σεπτέμβριο του 1993 αποχώρησε οριστικώς από την Kοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Τον Ιανουάριο του 1999 τού απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο «Ταξιάρχης Τάγματος Φοίνικος».

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρος Εφραίμογλου, έφυγε από κοντά μας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας στο μήνυμά του:
«Ως επιχειρηματίας διακρίθηκε για την πρωταγωνιστική δράση του στην ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως πολιτικός υπηρέτησε, με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια, από τη θέση του βουλευτή, την παράταξή μας και το δημόσιο συμφέρον. Ως Έλληνας δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο ίδρυσε με σκοπό την της πατρίδας μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
»Ως διακρινόταν για την ευγένειά του και τη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τιμήθηκε, άλλωστε, με δεκάδες Βραβεία, Τιμητικά Διπλώματα, Μετάλλια Τιμής και Εποποιίας. Οι Απανταχού τον τιμούμε και τον ευγνωμονούμε. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Λάζαρου Εφραίμογλου, πρώην βουλευτή Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ιδρυτή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος με βαθύ πατριωτικό αίσθημα, που διακρίθηκε τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στη δημόσια ζωή.

» Μικρασιάτης στην καταγωγή, έφερε πάντα μέσα του την ασίγαστη φλόγα του ανήσυχου ελληνικού πνεύματος, που μετουσίωσε σε αστείρευτη δράση και πλούσιο . Η προσφορά του στην ανάδειξη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδας, η συνεισφορά του στη συντήρηση πολιτιστικών μνημείων της χώρας μας, καθώς και το κοινωνικό που επιτέλεσε, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος δήλωσε: «Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας οραματιστής που έθεσε, με πολλούς τρόπους, τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της Ελλάδας. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα είναι πάντα εκεί για να μας τον θυμίζει και να τιμά τη μνήμη του με τον καλύτερο τρόπο. Απευθύνω τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

«Ο Λάζαρος Εφραίμογλου, ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση και την παρουσίαση μέσω πρωτοποριακών νέων τεχνολογιών, της ιστορίας του Ελληνισμού. Ένας άνθρωπος που αφήνει πλούσια κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: