Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin

H είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου.

Ο Pierre Cardin, ο οραματιστής σχεδιαστής και πρωτοπόρος δημιουργός, από τους πρώτους που αντιλήφθηκε τη μόδα ως επιχειρηματικό εγχείρημα, πέρα από τέχνη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ώρες από τη Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Πέθανε στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στο Neuilly-sur-Seine, λίγο έξω από το Παρίσι, σύμφωνα με την οικογένειά του αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου.

«Η μόδα δεν είναι αρκετή», είπε ο κ. Cardin κάποτε στην Eugenia Sheppard, τη διάσημη αρθρογράφο και κριτικό της μόδας. «Δεν θέλω να είμαι απλώς σχεδιαστής.» Και δεν ήταν. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο ευφυής επιχειρηματίες που έκανε την υψηλή ραπτική προσιτή στο ευρύ κοινό. Εκτός από τα γεωμετρικά μοτίβα του και την avant-garde αισθητική του ο Gardin, έγινε γνωστός και για τα homewear του σε μία εποχή που αυτό το στυλ ρούχων μόνο διαδεδομένο δεν ήταν.
Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin
Δημιουργίες του οίκου Cardin το 1965
Ποτέ, λοιπόν, δεν ήταν μόνο ένα «απλός σχεδιαστής μόδας». Έντυσε πολλούς διάσημους – καλλιτέχνες, πολιτικούς, γευσιγνώστες και μέλη της υψηλής μπουρζουαζίας – τη δεκαετία του ’70 και του ’60, αλλά από την άλλη την περίοδο που μεσουρανούσε στα υψηλά σαλόνια της εποχής, φρόντισε να «προσφέρει» κομμάτι από την τέχνη του στον κόσμο που δεν μπορούσε να την αποκτήσει στην πρωτότυπη μορφή της.

Μπουρνούζια και πετσέτες μπάνιου, διακοσμητικά αυτοκινήτου, αρώματα και τασάκια, ακόμη και βάζα τουρσί, έφεραν την ετικέτα «Pierre Cardin». Το κεντρικό κατάστημα του οίκου του, στη Rue du Faubourg Saint-Honoré στο Παρίσι, «γύρισε πολύ νωρίς το κεφάλι του» στον τρόπο που η ελίτ της εποχής αντιλαμβανόταν την προσβασιμότητα στη μόδα, αναπαράγοντας ρούχα για μαζική κατανάλωση και προκαλώντας ένα χτύπημα στον ελιτισμό που διέπει την παριζιάνικη ραπτική από τότε… ίσως μέχρι και σήμερα. Ο κόσμος της μόδας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτόν.

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: