Έφθασε στην Ελλάδα η νέα αμιγώς ηλεκτρική BMW i4

Τα πρώτα χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους ήταν λίγα αλλά αρκετά για να πάρουμε μια γεύση από τις αρετές της  ολοκαίνουργιας αμιγώς ηλεκτρικής  BMW i4 που μόλις έφθασε στην Ελλάδα.

Η i4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας BMW που δίνει έμφαση από την αρχή στις δυναμικές επιδόσεις. Στην Ελλάδα ήρθαν δυο εκδόσεις. Η BMW i4 M50 και η BMW i4 eDrive40. Προτιμήσαμε να οδηγήσουμε την i4 eDrive40 γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα μοντέλο που ευνοείται από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και με την κρατική επιδότηση μειώνεται σημαντικά η αρχική βασική τιμή του αυτοκινήτου.


O Κωνσταντίνος Διαμαντής (Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας) είχε την ευθύνη της πανελλαδικής παρουσίασης

Στην παρουσίαση μας επεσήμαναν να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση κατά την διάρκεια της οδήγησης στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, στην τεχνολογία του μέλλοντος και φυσικά στα κρατήματα της i4.


Ο  Νίκος Καψής , Product Manager του BMW Group Hellas,

Δίκιο είχε ο κ. Νίκος Καψής , Product Manager του BMW Group Hellas, που έκανε και την αναλυτική παρουσίαση του νέου μοντέλου και επέμεινε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα βοηθήματα που δυστυχώς ελάχιστοι τα γνωρίζουν.

Βέβαια για να μάθεις όλα όσα έχει πάνω της η BMW i4 και να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου δίνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα θέλεις μια ημέρα φροντιστήριο με αρκετές επαναλήψεις. Βέβαια αξίζει τον κόπο να γίνεται σε όλους τους αγοραστές ενημέρωση γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο πώς να ξεκινούν και να σταματούν.

Οι παραγγελίες όπως είπε στην πανελλαδική παρουσίαση, o Αντώνης Αδάναλης ,Sales Operations & Electromobility Manager του BMW Group Hellas, έχουν αρχίσει και μάλιστα είναι περισσότερες από αυτές που περίμεναν. Όλοι όσοι δίνουν την προκαταβολή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί κατά την ημέρα της παράδοσης που μπορεί να γίνει μετά από έξι η επτά μήνες. Φυσικά αν κάποιος θελήσει να ακυρώσει την παραγγελία η BMW του επιστρέφει στο ακέραιο όλο το ποσόν της προκαταβολής.

‘Όταν θα φθάσει αυτή η ημέρα της παράδοσης συνιστούμε στους τυχερούς να μάθουν πώς να εκμεταλλεύονται τις φωνητικές εντολές . Η ακόμη πώς η BMW i4 μπορεί να παρκάρει μόνη της χωρίς να ακουμπάει τους προφυλακτήρες του μπροστινού η πίσω αυτοκινήτου ,αν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω σε λίγες γραμμές μερικά από τα χαρακτηριστικά της BMW i4 που θεωρητικά τοποθετείται στον παραδοσιακό πυρήνα της μεσαίας κατηγορίας. Το νέο αυτοκίνητο που δοκιμάσαμε είναι ένα τετράθυρο gran coupé που συνδυάζει την καινοτομία με την πρακτικότητα. Την ηλεκτροκίνηση με την σπορ φιλοσοφία και φυσικά αφού κινείται ηλεκτρικά δεν μολύνει την ατμόσφαιρα.

Η ανάπτυξη της BMW i4 βασίστηκε από την αρχή σε μία ευέλικτη αρχιτεκτονική οχήματος, με στόχο ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Οι συμπαγείς μονάδες κίνησης έχουν ένα ελαστικό σαϊλεντμπλόκ έδρασης στα αντίστοιχα υποπλαίσια άξονα. Η εξαιρετικά λεπτή μπαταρία υψηλής τάσης έχει ύψος κυψέλης μόλις 110 mm, είναι τοποθετημένη χαμηλά στο πάτωμα του οχήματος και έχει σταθερή σύνδεση με ένα αλουμινένιο πάνελ και το υποπλαίσιο του εμπρός άξονα.

Με κέντρο βάρους έως 53 mm χαμηλότερο από αυτό της BMW Σειράς 3 Sedan, έχει ομοιόμορφη κατανομή βάρους, ένα στρεπτικά άκαμπτο και ελαφρύ αμάξωμα, άριστη αεροδυναμική (Cd: 0.24), και επιπλέον ένα μακρύ μεταξόνιο και φαρδιά μετατρόχια. Η παρουσία του τούνελ στον πίσω χώρο των επιβατών, δεν εξυπηρετεί την παρουσία πέμπτου επιβάτη. Το ταξίδι πιο απλά είναι άνετο για τέσσερις επιβάτες. Στις νέες πλατφόρμες που θα δούμε μετά από τρία χρόνια δεν θα υπάρχει τούνελ.

Στο εσωτερικό υπάρχει  ένα οδηγοκεντρικό cockpit ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση πολυτέλειας και ευρυχωρίας με προσαρμοζόμενους χώρους. Κυριαρχεί η οθόνη αφής του BMW Curved Display με τον εκτενώς αναβαθμισμένο ψηφιακό βοηθό — BMW Intelligent Personal Assistant. Έχει διαστάσεις 12.3’’ (τμήμα της οθόνης ενδείξεων) και  14,9” (η οθόνη ελέγχου). Και οι δύο οθόνες συγχωνεύονται σε μια μονάδα πίσω από ένα κρύσταλλο κεκλιμένο προς τον οδηγό.

Ηχομονωτικά κρύσταλλα και λειτουργίες pre-heating και pre-conditioning διατίθενται στάνταρ, όπως και τα σπορ καθίσματα και ένα σπορ τιμόνι. Ο επιλογέας μετάδοσης, το BMW Controller και τα πλήκτρα λειτουργιών είναι τοποθετημένα σε ένα πάνελ στην ιδιαίτερα μοντέρνα κεντρική κονσόλα. Η μεγάλη πίσω πόρτα έχει αυτόματο μηχανισμό ανοίγματος και κλεισίματος, στάνταρ. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 470 – 1.290 L. Ένας ηλεκτρικά επεκτεινόμενος και αναδιπλούμενος κοτσαδόρος διατίθεται προαιρετικά και το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο τρέιλερ είναι 1.600 kg.

Τα ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί είναι άριστη και σε συνδυασμό με όλα τα άλλα συστήματα που είναι εξοπλισμένη ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Δεν στέκομαι όμως στην πολυτέλεια αλλά στην οδηγική απόλαυση του αυτοκινήτου . Το επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης του συστήματος κίνησης και του πλαισίου είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην αγορά. Η νέα γενιά του συστήματος ελέγχου και λειτουργίας BMW iDrive και οι προηγμένες καινοτομίες στον τομέα αυτοματοποιημένης οδήγησης και συστημάτων στάθμευσης σου εξασφαλίζουν ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο του οδηγού.

Η BMW i4 eDrive40 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 20 – 16 kWh/100 km κατά WLTP, εκπομπές CO2: 0 g/km) συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα 250 kW/340 hp με κλασική πίσω κίνηση. Η μέγιστη αυτονομία του σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 590 km.

Στα λίγα χιλιόμετρα στο δρόμο του Διονύσου , χαρήκαμε επιδόσεις και κρατήματα. Ευτυχώς δεν είχε αρχίσει να βρέχει και ο δρόμος ήταν στεγνός. Αν μάθεις να αξιοποιείς τα συστήματα της i4 σταματάς να έχεις άγχος. Ωστόσο υπάρχει και κάτι που πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Για να  οδηγήσεις γρήγορα και με ασφάλεια την i4 πρέπει να την μάθεις αλλά και να είσαι έμπειρος οδηγός. Το σύστημα κίνησης της BMW i4 eDrive40 αποδίδει μέγιστη ροπή 430 Nm.  Η επιτάχυνση φοβερή. Από 0 – 100 km/h χρειάζεσαι μόλις  5,7 δευτερόλεπτα. ( Η BMW i4 M50 έχει ροπή  795 Nm  και επιτάχυνση από 0 στα 100 km/h σε 3,9 δευτ.) Αυτές τις επιταχύνσεις που σου κόβουν την ανάσα τις βρίσκεις μόνο σε αυτοκίνητα που τρέχουν στο WRC.

Μην σκεφθείτε ότι αφού έχει τόσα πολλά συστήματα ασφαλείας δεν υπάρχει κίνδυνος. Τα συστήματα ασφαλείας είναι για να σε προστατεύουν αλλά ο οδηγός είναι αυτός που πατάει το γκάζι η στρίβει το τιμόνι.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive στην BMW i4 περιλαμβάνει συστήματα κίνησης που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο σε ένα κέλυφος. Η φιλοσοφία του συστήματος ηλεκτροκίνησης προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως 2,14 kW/kg και έναν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Η στάνταρ τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 περιλαμβάνει εμπρός άξονα δύο συνδέσμων με γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων με ειδική ρύθμιση, αμορτισέρ που ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεσή τους ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers), ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης Servotronic, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πέδησης και πίσω αερανάρτηση. Η προηγμένη διαχείριση ολίσθησης τροχών βελτιστοποιεί την πρόσφυση και κατευθυντική ευστάθεια σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες. Το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές σύστημα τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 ενώ συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive περιλαμβάνει επίσης μία μπαταρία υψηλής τάσης με την τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών. Η βαρυμετρική ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου είναι περίπου 20% υψηλότερη από την αντίστοιχη της μπαταρίας που χρησιμοποιείται στο τρέχον BMW i3. Το συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο της μπαταρίας υψηλής τάσης είναι 83.9 kWh (καθαρό ενεργειακό περιεχόμενο: 80,7 kWh).

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης για το εσωτερικό, την μπαταρία υψηλής τάσης και το σύστημα κίνησης – που λειτουργεί μέσω μιας εξαιρετικά αποδοτικής αντλίας θερμότητας – διατίθεται στάνταρ στην BMW i4. Η προληπτική θερμική διαχείριση επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας λειτουργίας πριν από μία στάση σε σταθμό ταχείας φόρτισης, προετοιμάζοντας το δρόμο για γρήγορη και αποδοτική φόρτιση.

Η μονάδα Combined Charging Unit (CCU) της BMW i4 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει εξαιρετικά ευέλικτη φόρτιση της μπαταρίας. Η φόρτιση DC είναι εφικτή με ισχύ έως και 200 kW. Για παράδειγμα, σε ένα ταξίδι μικρής/μεσαίας απόστασης, χρησιμοποιώντας ένα σταθμό φόρτισης υψηλής ισχύος, η αυτονομία του αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί κατά 164 km (BMW i4 eDrive40) και 140 km (BMW i4 M50) μέσα σε 10 λεπτά από στάθμη φόρτισης 10%. Τα μοντέλα BMW i4 στην Ευρώπη συνοδεύονται από BMW Charging Card, έναν ευέλικτο ταχυφορτιστή (Flexible Fast Charger) για φόρτιση έως 11 kW και ένα καλώδιο φόρτισης mode 3. Το ειδικό σύστημα χρεώσεων που προσφέρει το BMW Charging επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ενέργεια σε πολύ λογικές τιμές από δημόσιους και υψηλής ισχύος σταθμούς φόρτισης (υπηρεσία μη διαθέσιμη ακόμα στην Ελληνική αγορά).

Περισσότερα στο επόμενο οδηγικό τέστ. Πριν κλείσουμε  σας δίνουμε τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Η προτεινόμενη λιανική τιμή της νέας BMW i4 ξεκινά από τα 54.850€ (με ΦΠΑ) για την έκδοση eDrive40 (η εισαγωγική έκδοση λαμβάνει και κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία μειώνει σημαντικά την αρχική τιμή του αυτοκινήτου). Αντίστοιχα, η προτεινόμενη λιανική τιμή της έκδοσης Μ50 ξεκινά από τα 69.750€ (με ΦΠΑ).

Per Hal

 

Έφθασε στην Ελλάδα η νέα αμιγώς ηλεκτρική BMW i4 gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: