Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία περιοδικού

Τις δημοκρατικές συνήθειές της συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση καθώς μετά τον θρίαμβο του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, μία ακόμα έφοδος της αστυνομίας σημειώθηκε στα γραφεία περιοδικού.

Μετά την εισβολή ανδρών των αστυνομικών αρχών σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του περιοδικού Nokta, το οποίο κυκλοφόρησε μετά τις εκλογές με εξώφυλλο τη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου και τίτλο: «2 Νοεμβρίου: Η έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία».

Ο τίτλος ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια υποκίνησης ταραχών στη χώρα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στις τοπικές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη των διευθυντικών στελεχών, αλλά και να αποσυρθεί το έντυπο από τις προθήκες των σημείων πώλησης.

Έτσι, ο διευθυντής έκδοσης του εντύπου, Τζεβχερί Γκιουβέν και ο εκπρόσωπος του εκδότη του περιοδικού, το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Νταβούτογλου και την προεδρία Ερντογάν συνελήφθησαν με την κατηγορία διαταραχής της κοινωνικής ειρήνης και υποκίνησης βίας. Στο μεταξύ, δόθηκε η εντολή να «κατέβει» και η ιστοσελίδα του Nokta.

Επισημαίνεται πως ο εισαγγελέας που ξεκίνησε την έρευνα είναι ο Ουμούτ Τέπε, ο οποίος στο παρελθόν είχε δώσει εντολή για ανάλογες έρευνες σε δημοσιογράφους εξαιτίας των αναρτήσεών τους στο Twitter. Σε μία από αυτές, ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Zaman, Μπιουλέντ Κενές, συνελήφθη καθώς κρίθηκε ότι ένα «τιτίβισμά» του είχε προσβάλει τον Ερντογάν.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό Nokta ελέγχεται από τις αστυνομικές αρχές, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης επειδή στο εξώφυλλό του έπειτα από επεξεργασία φιγουράριζε ο Ερντογάν να τραβάει μία selfie έχοντας πίσω του το φέρετρο ενός στρατιώτη.

Παρά την απίστευτη καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν, αρνείται οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού και επιχείρηση να φιμωθούν τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει πίεση στα ΜΜΕ. Κανείς δεν υποχρεούται να σιωπήσει σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Ακντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

protothema.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: