Εύκολη σπιτική λαγάνα για τα κούλουμα


Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και η λαγάνα είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που επιβάλλεται να βρίσκονται στο γιορτινό σας τραπέζι. Εμείς σας έχουμε την πιο απλή συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή ένα κυβάκι
  • 1 και 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ούζο
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινήστε ανακατεύοντας σε ένα μπολ, στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κ.σ. αλεύρι. Αφήστε το μπολ στην άκρη για 1/2 ώρα.
  2. Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι, ρίξτε και το μείγμα της μαγιάς και αρχίστε το ζύμωμα. Προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό αν χρειάζεται. Όταν δείτε ότι η ζύμη σας ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης σταματήστε να ρίχνετε νερό.
  3. Χωρίστε το μείγμα σε δύο μπάλες, λαδώστε δύο ταψάκια και απλώστε στο καθένα από αυτά με το χέρι σας τη ζύμη μέχρι να πάρει το σχήμα λαγάνας.
  4. Βρέξτε τα χέρια σας και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.
  5. Αφήστε τις λαγάνες σας σκεπασμένες για μισή ώρα και έπειτα με τα δάχτυλά σας πατήστε τις για να κάνουν τις γνωστές λακουβίτσες.
  6. Βάλτε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Οι λαγάνες σας είναι πανέτοιμες για φάγωμα.

Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε… Η λαγάνα ήταν το ψωμί που δεν είχε μέσα του καθόλου προζύμι, δηλαδή άζυμος άρτος, φτιαγμένος μόνο με αλεύρι και νερό που παρέμενε πεπλατυσμένος, όπως και οι χριστιανοί που δεν έπρεπε να «φουσκώνουν» από έπαρση και αλαζονεία. Σήμερα στη λαγάνα έχουν προστεθεί και άλλα υλικά για να είναι πιο νόστιμη αλλά έχει παραμείνει το πλακουτσωτό της σχήμα.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: