Έφηβη έσωσε από πνιγμό την 10χρονη αδελφή της

Η 14χρονη Νεφέλη από την Αθήνα είναι το πρώτο παιδί στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα παιδιά στον κόσμο που σώζει μια ανθρώπινη ζωή.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Νεφέλη και η 10χρονη αδελφή της, Δανάη, έπαιζαν στην πισίνα. Κάποια στιγμή η 14χρονη αντιλαμβάνεται ότι η μικρή της αδελφή πνίγεται και γνώριζε καλά πως, εάν δεν της πρόσφερε άμεσα κάποιος τις πρώτες βοήθειες, θα την έχανε.

Καθώς ήταν μόνο οι δυο τους στο σπίτι, η Νεφέλη άρχισε να εφαρμόζει τεχνική καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, όπως την διδάχθηκε στο σχολείο της ένα μήνα πριν, κατά την εκπαίδευση από 10 εθελοντές διασώστες του ΕΚΑΒ και του ανθρωπιστικού οργανισμού «Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές», σε ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. 

Αρχικά ασφάλισε την 10χρονη αδελφή της και στη συνέχεια έγειρε πάνω της για να καταλάβει εάν ανέπνεε. Όταν η Δανάη δεν έδωσε σημάδια ζωής, ένωσε τα χέρια της όπως είχε μάθει κι αμέσως άρχιζε να εφαρμόζει ρυθμικές πιέσεις στο στήθος της μικρής της αδερφής και να της δίνει το φιλί της ζωής για να οξυγονώσει τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες της. Και η μικρή επανήλθε.

Όταν η Δανάη άρχισε να αναπνέει ξανά, έφτασε το ΕΚΑΒ και ένας εκ των εκπαιδευτών της που είχαν εκπαιδεύσει το σχολείο της Νεφέλης ένα μήνα πριν. Αμέσως, μετέφεραν την 10χρονη στο Νοσοκομείο Παίδων όπου έμεινε στην Εντατική για λίγες ημέρες μέχρι να διαφύγει εντελώς τον κίνδυνο.

Η 10χρονη Δανάη είναι το 14ο θύμα καρδιακής ανακοπής που επέστρεψε στη ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη σε πολίτες οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Kids Save Lives — Τα παιδιά σώσουν ζωές”μέχρι σήμερα έχει μπει σε περισσότερα από 300 σχολεία όλης της χώρας, έχει εκπαιδεύσει περίπου 30.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου και 12.000 φοιτητές.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: