Εφιάλτης για τους ασθενείς, πληγή για την οικονομία – Οσφυαλγία

Εφιάλτης για τους ασθενείς, πληγή για την οικονομία – Οσφυαλγία

Εφιάλτης για τους ασθενείς, πληγή για την οικονομία   Οσφυαλγία

Στην παγκόσμια οικονομία η Οσφυαλγία στοιχίζει κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες και νοσήλια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Οσφυαλγία δηλ. ο πόνος στην μέση είναι:

H 2η σε συχνότητα αιτία επίσκεψης σε ιατρείο

H3η πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης

H 5η πιο συχνή αιτία νοσηλείας

Επίσης το 60-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει οσφυαλγία κάποια στιγμή στην ζωή του , ενώ το 15-20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα κάθε χρόνο. Ακόμη είναι η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων και συγκεκριμένα αιτία ανικανότητας και αναπηρίας για το 5% του πληθυσμού!

Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Οσφυαλγία είναι πληγή για την παγκόσμια οικονομία και αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους τονίζει ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

ΕΙΔΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Η Οσφυαλγία δεν είναι νόσος αλλά αστερισμός συμπτωμάτων (σύμφωνα με την WHO- World Health Organization) .

Η Οσφυαλγία στην διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα είναι συχνά επαναλαμβανόμενη, διαλείπουσα και εμφανίζεται με επεισόδια οξέων κρίσεων. Τα επεισόδια επανεμφάνισης έχουν υψηλή συχνότητα,- η συχνότητα επανεμφάνισης εντός ενός χρόνου είναι 20-44% και το 80% των ασθενών θα εμφανίσουν ένα νέο επεισόδιο μέσα στα 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου.

Ανάλογα με το χρόνο διάρκειας αλλά και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων η οσφυαλγία κατατάσσεται σε:

Οξεία οσφυαλγία διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες ( 85% )

Υποξεία οσφυαλγία διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες( 10% )

Χρόνια οσφυαλγία διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες ( 5% )

ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Μυϊκή ή Συνδεσμική Κάκωση– 70%

Εκφυλιστικές αλλοιώσεις– 10%

Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου– 4%

Συμπιεστικά Οστεοπορωτικά Κατάγματα– 4%

Σπονδυλική Στένωση– 3%

Σπονδυλολίσθηση– 2%

Άλλες Αιτίες <5%

Για να πιστοποιηθεί η μορφή της οσφυαλγίας εκτός από την κλινική εξέταση, ίσως ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

Απλές ακτινογραφίες

Δυναμικές ακτινογραφίες

Ηλεκτρομυογράφημα

Σπινθηρογράφημα Οστών

Αξονική Τομογραφία

Μαγνητική Τομογραφία

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην περίπτωση της Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η Διαδερμική Μικρό-Ενδοσκοπική Δισκεκτομή αναφέρει ο κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης και εξηγεί.

Η Μικροενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα παρεμβατική δισκεκτομή η οποία χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου η οποία πιέζει ένα νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία (μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τοπική αναισθησία) και μέσα από τομή μόλις 1,5 – 2 cm! Δεν κόβονται οι μυς, κάτι που συμβαίνει στις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο γιατρός με την βοήθεια ειδικής μικροκάμερας, η οποία παρέχει στερεοσκοπική (3D) εικόνα και την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρεί το τμήμα του δίσκου (όχι όλο τον δίσκο) που πιέζει το νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό.

Μετά το τέλος της επέμβασης με ένα – δύο ράμματα κλείνει η τομή και ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο, απ’ όπου μετά από λίγες ώρες φεύγει από το νοσοκομείο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Πολλά και σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής έναντι της κλασσικής ανοικτής χειρουργικής, η οποία απαιτεί μεγαλύτερες τομές, μυϊκές αποκολλήσεις, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης .

Τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής είναι:

Τομή 1,5-2cm

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ημέρα)

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

Μειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μία -δύο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανόμενης και της εργασίας

Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου

Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής

Εφιάλτης για τους ασθενείς, πληγή για την οικονομία   Οσφυαλγία

Δρ Ιωάννης Πολυθοδωράκης

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: