Εύφημος μνεία στους αξιωματικούς που απέτρεψαν την τραγωδία με τον αλεξιπτωτιστή στο C-130

Τα στελέχη ενήργησαν με επαγγελματισμό, ψυχραιμία και ταχύτητα σε ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης στην Κύπρο — Απονομή από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, παρόντες ανώτατοι αξιωματικοί

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Πέμπτη την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» σε δέκα αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, για την εξαίρετη απόδοση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού τους έργου.

Tην Τετάρτη 13 Απριλίου, κατά τη διάρκεια ρίψεως αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος C-130 στη Ζώνη Ρίψεως Τερσεφάνου Λάρνακας, τα συγκεκριμένα στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης εφάρμοσαν άμεσα και επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση κατάστασης ανάγκης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδο συρόμενου αλεξιπτωτιστή εντός του αεροσκάφους.


Η τελετή έλαβε χώρα στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών και παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο διοικητής ΔΕΠ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο διοικητής ΔΑΥ αντιπτέραρχος Πέτρος Χατζήρης και ο διοικητής ΓΕΣ/ΔΕΔ υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος.


Τι είχε συμβεί στην Κύπρο

Όλα ξεκίνησαν όταν το C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Όταν έφτασε περίπου στα 5.000 πόδια, άναψε πράσινο φως για τη ρίψη αλεξιπτωτιστών με στατικό ιμάντα.

Ο πρώτος εκ των 40 αλεξιπτωτιστών έπεσε στο κενό από την πλαϊνη πόρτα του αεροσκάφους. Ωστόσο, ο ιμάντας δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο, με συνέπεια ο άντρας να μείνει κρεμασμένος στον αέρα, σε αποσταση 4,5 μέτρων από το αεροσκάφος, καθώς αυτό είναι το μήκος του ιμάντα.

Ο αλεξιπτωτιστής δεν έχασε το θάρρος του και προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το αλεξίπτωτο, ενώ τον κρατούσε ο κρίκος ασφαλείας που συνδέει τον ιμάντα με τον σάκκο του αλεξίπτωτου. Τελικά, με αστραπιαίες κινήσεις, οι άλλοι αλεξιπτωτιστές που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, τον τράβηξαν μέσα και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα βραβεύσει τους κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση και αντιμετώπισαν την έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αλλά και τους κυβερνήτες του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε βίντεο: Βίντεο-σοκ από άσκηση με αλεξιπτωτιστές: Κομάντο έμεινε κρεμασμένος έξω από ελληνικό C-130 και σώθηκε την τελευταία στιγμή


Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: