ΕΕ: Τα μνημόνια δεν εξασφάλισαν την επιστροφή στις αγορές

Το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, επισημαίνει πως τα μνημόνια επιτάχυναν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η βαθιά κρίση, εξασφάλισαν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αλλά τα οφέλη τους είναι περιορισμένα αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

«Οι στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν μόνο ως έναν βαθμό, αφού δεν επιτεύχθηκε σημαντική προσαρμογή», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα έτη 2009-2015 και το κόστος χρηματοδότησης του συσσωρευμένου χρέους οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι σε θέση προς το παρόν να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της με δανεισμό από τις αγορές.

«Τα προγράμματα αυτά προώθησαν τις μεταρρυθμίσεις και απέτρεψαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η επιστροφή στις αγορές εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη χώρα», υπογραμμίζει ο Μποντίλιο Τομέ Μουγουρούζα, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: