Εντός του 2021 η αναβάθμιση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου

Τηλεδιάσκεψη για τα προγραμματισμένα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου είχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τους βουλευτές, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμετζόπουλο, Σταύρο Κελέτση, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Νωρίτερα, το Σάββατο, είχε ενημερώσει με τηλεδιάσκεψη το δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του φράκτη συμβάλλουν στην περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών και την ασφάλεια των κατοίκων, ενώ την ίδια ώρα η κατασκευή ή ανακατασκευή κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου της χώρας δεν αφορά στη μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο σε ακριτικές περιοχές, αλλά στην αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να μπορεί να προλάβει οποιαδήποτε ακραίο σενάριο στα σύνορά μας.

Ειδικότερα, για τη δομή στον Έβρο, ανέφερε ότι σε μία περίοδο όπου η αυξανόμενη και απρόβλεπτη τουρκική προκλητικότητα απαιτεί μέγιστη εγρήγορση και προετοιμασία, η κλειστή δομή είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι στον Έβρο δεν θα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από άλλα σημεία εισόδου, αλλά μόνο όσοι εισέρχονται τοπικά από τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου έχει σήμερα δυναμικότητα φιλοξενίας 282 ατόμων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 φιλοξενούσε 259 άτομα, εκ των οποίων 58 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός, οι 25 από τους 58 θα μεταφερθούν σε θέσεις φιλοξενίας σε ξενώνες και safe zones.

Παράλληλα, λειτουργεί προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) χωρητικότητας 250 ατόμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η μέση μηνιαία άφιξη προσφύγων και μεταναστών την τελευταία τετραετία είναι 811 άτομα (τον Οκτώβριο του 2020 έφτασε τα 1.030 άτομα), η υφιστάμενη δομή δεν επιτρέπει τη σωστή ολοκλήρωση περιόδου υγειονομικής καραντίνας, καταγραφής και ελέγχου.

Επίσης, σήμερα τοπικά συνοριακά φυλάκια καταγράφουν αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα, αλλά δεν έχουν δυνατότητα φύλαξης, ούτε αυτή υπάρχει σήμερα στο ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να αφήνονται ελεύθεροι να μετακινηθούν μόνοι τους σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί επαρκώς ο έλεγχος.

Αντίθετα, η νέα δομή, με ασφαλείς συνθήκες, θα μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μετά θα μεταφέρονται, με οργανωμένο τρόπο, σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η νέα κλειστή δομή θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν το 2021 και θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων), χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστημάτων, χώρους απασχόλησης παιδιών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων και άθλησης. Επίσης γραφεία διοίκησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα περιλαμβάνει προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων).

Επιπλέον, η δομή θα έχει περιμετρικά διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο πλάτους έξι μέτρων ανάμεσα. Θα έχει εγκατεστημένo σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά αλλά και εντός της δομής, με χρήση καμερών, αλγόριθμων ανάλυσης κίνησης και σηματοδότηση συναγερμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου μη εχόντων άδεια ή παράνομων ουσιών. Θα έχει εγκατεστημένο σύστημα που εξασφαλίζει την 24/7 λειτουργία ολοκληρωμένου ελέγχου εισόδου/εξόδου των εργαζόμενων και των πιστοποιημένων μελών των ΜΚΟ.

Τέλος, θα περιλαμβάνει υγειονομική υποδομή για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και χώρο υγειονομικής απομόνωσης για Covid 19 ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: