Εντός της παράνομης Navtex το Oruc Reis – Πλέει με κλειστό τον πομπό του

To Oruc Reis βρίσκεται εντός της παράνομης Navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα, ενώ συνεχίζει να πλέει με κλειστό τον πομπό του.

Σύμφωνα με το Mega από το μεσημέρι της Δευτέρας το Oruc Reis έχει μπει στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, ενώ πριν από έξι ώρες έκλεισε τον πομπό του και συνεχίζει να πλέει στην περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου.

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει πως από την ελληνική πλευρά εικάζεται ότι βρίσκεται ακόμη μακριά από τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενώ πλέει με πλήρη ταχύτητα, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν κάνει έρευνες.

Το σεισμογραφικό πλοίο συνοδεύουν σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Oruc Reis: Απαράδεκτη η αντίδραση της Ελλάδας – Οι έρευνες γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδα μας

Η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές της ενέργειες με νέα Navtex για το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, με το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας να αναφέρει πως το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

H πλευρά της Άγκυρας απάντησε στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλούσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της».

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρηση και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενος αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να εναντιώνονται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, να λειτουργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στους ισχυρισμούς της μινιμαλιστικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μινιμαλιστικές.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μινιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, τερματίζουν τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ξεκινούν έναν ειλικρινές διάλογο μαζί μας, ειδικά διερευνητικές συνομιλίες».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: