Εντός λίστας για το αφορολόγητο οι δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο

Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο (σταθερά, κινητά και συνδρομητική τηλεόραση) θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται να κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι τέτοιου είδους πληρωμές γίνονται μεταξύ άλλων και στα σούπερ μάρκετ ή σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και είναι δύσκολο να διαχωριστούν.

Επομένως, όπως όλα δείχνουν, εντάσσονται στη λίστα των δαπανών εκείνων οι οποίες θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, από τις αρχές του 2017.

Η σχετική απόφαση, αναμένεται εκτός απρόοπτου σήμερα.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει -χωρίς να έχει εκδοθεί όμως η απόφαση- ότι στη λίστα των δαπανών που δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περιλαμβάνονται:

– Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου).

Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.

– Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.

Αντίθετα στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking κ.λπ.) για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών και για παροχή υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον τελευταίο νόμο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και εφεξής:

– Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.

– Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

– Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: