Ένταση από Τσάμηδες στην Αλβανία για την επίσκεψη Δένδια

Ένταση επικράτησε στα Τίρανα για την άφιξη του Νίκου Δένδια, από μέλη του κόμματος των Τσάμηδων.

Σύμφωνα με αλβανικά Μέσα, όπως το tvklan.al τα μέλη του κόμματος των Τσάμηδων διαμαρτύρονταν γιατί όπως υποστήριξαν η άφιξη Δένδια στην Αλβανία προωθούσε την ελληνική ατζέντα.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, καθώς ορισμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό.

“Mos prek Shqipërin딓Mos harro Çamërinë”Protesta e PDIU dhe Shoqatës “Çamëria” me rastin e vizitës së ministrit të jashtëm grek, Nikos Dendias, për: Çështjen ÇameHeqjen e ligjit të luftës12 miljet detare shqiptare, Greqia i ka në Prevezë

Δημοσιεύτηκε από Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Στη Χάγη Ελλάδα – Αλβανία για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών με βασικό θέμα την ατζέντα για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ).

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Ήταν μια εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα για να παρακαμφθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στη γείτονα για να προχωρήσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.

Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές προσδοκίες, διότι στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το θέμα θεωρείται πως έχει εκτροχιαστεί με βαρύτατες κατηγορίες περί «προδοσίας», συνεπώς η Αλβανία προχώρησε στο ευνοϊκό -για το εσωτερικό της- σενάριο, δηλαδή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή στη χάραξη ΑΟΖ, αλλά ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας τη συμφωνία.

Οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί, ο Ράμα είναι Πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση είναι που τώρα τον κατηγορεί για «προδοσία» και «εθνική μειοδοσία» με αποτέλεσμα η συζήτηση στο εσωτερικό της Αλβανίας να λειτουργεί αντιπαραγωγικά.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: