EastMed: Οι νευρικές στρατιωτικές αντιδράσεις της Τουρκίας και η «απάντηση» Ελλάδας και Αιγύπτου

Την απόφαση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη πήρε η Τουρκία ενώ την ίδια στιγμή δέχθηκε σημαντικό ράπισμα από την υπογραφή για τον EastMed.

Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει εμπόδια στον αγωγό που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με το news.gr.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί που δήλωσε πως είναι μια απόφαση «αντίθετη με τις γεωγραφικές πραγματικότητες, δεν συνάδει με την οικονομική λογική και έχει ληφθεί με τελείως πολιτικές ανησυχίες».

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το σχέδιο Eastmed υπενθύμισε πως ο αγωγός στην διαδρομή που έχει επιλεγεί να ακολουθήσει είναι μια πολύ πιο μακρινή και δαπανηρή διαδρομή σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές.

Πρόσθεσε δε πως δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα συμμαχικές χώρες με την SubNote που διαβίβασε στο ΝΑΤΟ ενημερώνοντας για περιπολίες και ασκήσεις δύο υποβρυχίων της γύρω από την Κύπρο.

Η κίνηση αυτή από μόνη της είναι κάτι συνηθισμένο για την Τουρκία. Αυτό που έχει ενοχλήσει την συμμαχία είναι η διάρκεια, καθώς η Άγκυρα επί της ουσίας ενημερώνει πως για 6 μήνες τα υποβρύχιά της θα περιπολούν γύρω από την Μεγαλόνησο υλοποιόντας ένα κλοιό εκφοβισμού.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζει φιέστα με δύο φρεγάτες στην άλλη άκρη της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο Αλγέρι, προκειμένου να μπει στη μύτη των Γάλλων, ως αντίποινα για την στήριξη του Παρισιού στην Λευκωσία.

Αθήνα και Κάιρο μελετούν την ίδια στιγμή την περαιτέρω βελτίωση της αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα» που διεξάγεται πάνω στο νοητό θαλάσσιο άξονα Τουρκίας-Λιβύης. Υπάρχουν δε σκέψεις και συζητήσεις για την ένταξη σε αυτή την άσκηση και της Γαλλίας.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: