EastMed: Η ενόχληση της Τουρκίας και τα πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο

Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην είδηση της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, η οποία αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το news.gr έστειλε τα πολεμικά της αεροσκάφη στο Αιγαίο να πετάξουν πάνω από ελληνικό έδαφος.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν από το πρωί όταν δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν σε ύψος 24.000 ποδών πάνω από τα ακριτικά νησιά Οινούσσες και Παναγιά.

Ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί άμεσα αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά.

Στις 13:29 και 13:30 δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από Παναγιά και Οινούσσες. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε 3 λεπτά αργότερα.

Ως αποτέλεσμα της παράνομης εισόδου στο FIR Αθηνών των συνολικά 12 μαχητικών της Τουρκίας που παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο σε 15 περιπτώσεις, σημειώθηκαν και δύο σκληρές εμπλοκές

Η Τουρκία όμως προκαλεί και αμφισβητεί για μια ακόμα φορά την ελληνική δικαιοδοσία στο βορειοανατολικό Αιγαίο εκδίδοντας παράτυπη οδηγία προς ναυτιλομένους για άσκηση του πολεμικού της ναυτικού με χρήση όπλων νοτιοανατολικά της Λήμνου για τις 8 Ιανουαρίου.

Διάχυτη ανησυχία στις Βρυξέλλες για την αντίδρασή Ερντογάν στις τελευταίες εξελίξεις.

Το περιοδικό Politico, επικαλούμενο ανώτατους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αναλυτές, τονίζει πως στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία πως ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή για να συγκεντρώσει τη στήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα έχει με τίτλο «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες».

Η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν στείλει πρόσφατα πολεμικά πλοία στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με επισκέψεις στο λιμάνι της Λάρνακας, για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ιταλική και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, ENI και Total, έχουν άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με κύκλους στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αποστολή δύο τουρκικών φρεγατών στο Αλγέρι, στις 7 και 9 Ιανουαρίου για την επέτειο του Ορούτς Ρέις, αδερφού του Πειρατή Μπαρμπαρόσα που αιματοκύλησε την Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός πως η Αλγερία θεωρείται μια χώρα με έντονη γαλλική επιρροή και εν πολλοίς ως το γαλλικό υπογάστριο στη Μεσόγειο.

Πρόκειται επί της ουσίας αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι για αντίποινα στην γαλλική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την τετραμερή συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 4 ή 5 Ιανουαρίου.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: