Δύσκολο σπορ το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες

Την πρώτη της μελέτη όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο απαριθμεί περίπου 3.500 παίκτριες παγκοσμίως, παρουσίασε η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών). Στόχος της ήταν να γίνουν γνωστά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το γυναικείο ποδόσφαιρο και αφορούν τις εργασιακές συνθήκες. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας, όπως τα αξιολόγησε το SoccerPlus:

Πρόωρη απόσυρση: Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το 90% των γυναικών αποσύρεται πρόωρα από το ποδόσφαιρο.
Πληρωμές: Ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει τα 600$ δολάρια (το 60% παίρνει λιγότερα), με τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο όταν το 50% δεν πληρώνεται, ενώ το 37% κάνει λόγο για καθυστερήσεις.
Συμβόλαια: Μόλις το 53% των αθλητριών έχει εγγράφως το συμβόλαιό του με σύλλογο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 9% των διεθνών αθλητριών έχει γραπτό συμβόλαιο στα χέρια του.
Εθνικές ομάδες: Οι αθλήτριες που έχουν κληθεί στις εθνικές ομάδες αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το 35% δεν παίρνει κάποιο εισόδημα, ενώ απ’ όσους πληρώνονται το 38,5% παρατηρεί καθυστερήσεις.
Χαμηλά πριμ για κατάκτηση τίτλων: Το 66% των αθλητριών θεωρεί ότι τα χρήματα που πρέπει να παίρνουν για την κατάκτηση τίτλων είναι λίγα, σημειώνοντας ότι δεν πλησιάζουν το επίπεδο των αντρών.
Διακρίσεις: Το 17,5% των αθλητριών αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα διάκρισης με βάση το φύλο, το 5,4% κάνει λόγο για ομοφοβία, το 4,5% παρατηρεί φαινόμενα ρατσισμού, ενώ το 3,5% έχει πέσει θύμα σeξουαλικής παρενόχλησης.
Οικογένεια και ποδόσφαιρο: Μόλις το 2% των αθλητριών έχει παιδιά, ενώ το 47% αναφέρει ότι αναγκάζεται να αποσυρθεί πρόωρα για να κάνει οικογένεια.
Χειραγώγηση αγώνων: Τα προβλήματα στις πληρωμές δημιουργούν «παράθυρα» για χειραγώγηση αγώνων, με το 5% να ισχυρίζεται ότι έχει δεχτεί σχετική κρούση
Καριέρα: Το 33% των γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο αναγκάζεται να κάνει δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, ενώ το 46% προσπαθεί να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με σπουδές.

Πηγή: athlitikotetradio.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: