Δραματικό διάγγελμα μετά την σοκαριστική απόφαση για την Κύπρο – Ποινικοί ανακριτές για να αποδοθούν ευθύνες

Δραματικό διάγγελμα μετά την σοκαριστική απόφαση για την Κύπρο   Ποινικοί ανακριτές για να αποδοθούν ευθύνες



- O Kύπριος πρόεδρος δεσμεύτηκε να διασφαλιστούν όλα τα ταμεία πρόνοιας στις τράπεζες 


- Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παραδέχθηκε ότι τα 100 εκατ. της εκκλησίας πιθανότατα χάθηκαν 


- Το κούρεμα για την Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να ξεπεράσει το 30% 


- Ανοιχτές την Τρίτη οι τράπεζες στο νησί πλην της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου 

 «Θα ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, κάνουμε μια νέα αρχή», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και εξέφρασε την βεβαιότητα : «Θα ξαναβρούμε τα πόδια μας, θα πετύχουμε. Δεν θα υποκύψουμε στις όποιες δυσκολίες».


Τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά. Αποτέλεσμα τούτου ήταν, ανέφερε, η σύγκληση στις Βρυξέλλες του έκτακτου , με απώτερο στόχο την επίτευξη δανειακής σύμβασης και την έγκριση προγράμματος διάσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία του κράτους.


Ο Κύπριος πρόεδρος εξήγησε ότι η μετάβαση του στις Βρυξέλλες σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είχε μια και μόνο επιδίωξη: «Να επιτύχουμε τη σωτηρία της πατρίδας μας μέσα από τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού μας συστήματος». 


Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση, επεσήμανε και πρόσθεσε: « Οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον το ιδανικότερο. Όμως με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σʼένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας».


Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συμφωνία με το Εurogroup οδυνηρή, αλλά, όπως εξήγησε , ήταν υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.



Όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος με την συμφωνία:


-Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην και την κοινωνία. 


-Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ότι αυτό θα συνεπαγόταν. 


-Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.


Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις, ανέφερε . «Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο», δήλωσε .


Επίσης, εξήγησε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από αύριο κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει σύντομα στην πλήρη ομαλότητα. 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε, διασφαλίζει πλέον τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα από τη δανειακή , πρόσθεσε, επιτυγχάνουμε την άντληση δέκα δισεκατομμυρίων , «γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, αλλά και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές μας εμπιστεύονται τη δημιουργικότητα του λαού μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας». 


Επίσης, επεσήμανε ότι, παρά την πικρία και την απογοήτευση που όλοι νιώσαμε από τη στάση που ορισμένοι εταίροι μας τήρησαν έναντι της Κύπρου, δεν θεωρεί ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην


Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύτηκε για διασφάλιση των ταμείων προνοίας των εργαζομένων στις επηρεαζόμενες τράπεζες και για διορισμό ποινικών ανακριτών για αναζήτηση και απονομή ευθυνών, εκεί και όπου υπάρχουν.


Το πρώτο δείγμα των συνεπειών της απόφασης των Ευρωπαίων έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο οποίος σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις που έχει στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε πως η Εκκλησία φαίνεται πως θα χάσει 100 εκατομμύρια ευρώ. 


Ο κ. Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τη συμφωνία με το Eurogroup, είπε ότι «αντί του λαού, έγινε πιο φτωχό το ». Θα υπάρξουν, τόνισε, αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και οι πεινασμένοι θα πολλαπλασιαστούν, για αυτό και η Εκκλησία θα πρέπει να μεριμνήσει. 


Ο λαός, είπε ο Μακαριώτατος, ξέρει να ζει με σπατάλες, αλλά και με τα λίγα και σημείωσε ότι όσοι φταίνε για την κατάσταση, θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, διότι δεν γίνεται να ταλαιπωρείται ο λαός και να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους ευθύνονται».


Μετά από μία 11 ημέρες οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Για τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, η επανέναρξη των εργασιών τους, παρατίθεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ένεκα του νέου καθεστώτος λειτουργίας.

newsit.gr

Δραματικό διάγγελμα μετά την σοκαριστική απόφαση για την Κύπρο   Ποινικοί ανακριτές για να αποδοθούν ευθύνες

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: