Ντράγκι: Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε καμία χώρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη Λουμπλιάνα, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται να διορθώσει τα λάθη της και να ενισχύσει τη δέσμευσή της σε μια πολιτική ανοιχτής οικονομίας προκειμένου να προστατεύει την ευημερία και την πολιτική ασφάλεια.

«Είναι σαφές ότι το μέλλον είναι υπέρ της ένωσής μας. Να μην απομακρυνθούμε από αυτό που έχει αποδώσει: το μοντέλο της ανοικτής οικονομίας που έχει ενισχυθεί από το ενιαίο μας νόμισμα. Αλλά και να διορθώσουμε τα λάθη που δεν του επέτρεψαν να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε ακόμα.

Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε καμία χώρα της ευρωζώνης, τόνισε Ντράγκι, λέγοντας πως οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη. Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι η απάντηση», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόβλημα του κατακερματισμού της χρηματοπιστωτικής αγοράς και στην απόκλιση των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν ήταν το ευρώ σαν νόμισμα που ευθύνεται για αυτό. Οι εθνικές αρχές ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Το νόμισμα δεν μπορούσε να τις προστατέψει από τις δικές τους αποφάσεις»

 

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: