Δραγασάκης: Εντός του Φεβρουαρίου ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, προανήγγειλε την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

«Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

«Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τα τελευταία χρόνια, είναι ότι διαψεύστηκαν οι καταστροφολογίες της αντιπολίτευσης. Το ίδιο που έγινε με τις προβλέψεις ότι «δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια», «δεν κλείνει η αξιολόγηση», «δεν βγαίνουμε στις αγορές», ότι «θα κοπούν οι συντάξεις», το ίδιο έχουμε και τώρα. Ακούμε ότι «δεν θα έχουμε προστασία της πρώτης κατοικίας», ακούμε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί έρχονται». Υπομονή μέσα στο μήνα θα έρθει το σχέδιο νόμου και θα υπάρξει ένα νέο σύστημα προστασίας», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Όσον αφορά στην κατάσταση των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ και επισήμανε πως οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.

«Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα», τόνισε, ωστόσο, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Όπως είχα πει και πριν τρία χρόνια, αναφέρομαι και σήμερα στην ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος, δηλαδή μια σειρά συμπληρωματικά μέσα, πέραν των τραπεζών, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε η κρίση. Σήμερα αυτό το σύστημα δημιουργείται. Το υπουργείο Οικονομίας έχει δημιουργήσει μια σειρά προγράμματα, που διεκπεραιώνονται μέσω των Τραπεζών. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργήσαμε μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν και επενδύουν σε καινοτόμες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ανάπτυξη», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι θα «δοθεί δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα που θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία τα οποία θα έχουν δημόσιους πόρους αλλά για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχοι ιδιωτικοί».

Τέλος, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: