Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται – Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Πώς υπολογίζεται, ποιοι το δικαιούνται

Το Δώρο Χριστουγέννων για το 2020 αναμένεται να καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου από τους εργοδότες.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Σε τέσσερις ταχύτητες η καταβολή του

1η ταχύτητα

Ολόκληρο τον 13 μισθό θα λάβουν οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο.

Καθώς για τον υπολογισμό του δώρου μετράει το οχτάμηνο Μάιος-Δεκέμβριος, όσοι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά από τον Μάιο έως και 31/12 δικαιούνται ολόκληρο τον 13ο μισθό.

2η ταχύτητα

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και έως τον Οκτώβριο, αλλά όχι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ.

3η ταχύτητα

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και μπαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό, τα 534 και τα 800 ευρώ.

4η ταχύτητα

Εργαζόμενοι σε αναστολή για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. δικαιούνται:

Ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Πληρωμή από ΟΑΕΔ

Η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ ξεκινάει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διαβάστε ακόμα: Μπαράζ πληρωμών τον Δεκέμβριο: Ποιοι οι δικαιούχοι – Πότε θα τα πάρουν

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: