Δωρεάν 5.000 γεύματα μοιράζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Σώστε την τροφή» είναι το μότο στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η οποία μετέτρεψε τα… κακοποιημένα λαχανικά σε 5.000 μερίδες λαχανόρυζο, σπανακόρυζο και πρασόρυζο και τις μοίρασε το πρωί, μαζί με 2,5 τόνους μανταρίνια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.

«Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία λαϊκών αγορών επαγγελματιών παραγωγών, κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και ένα δίκτυο εθελοντών από 50 φορείς και συλλογικότητες της πόλης, υλοποιούμε από τον Απρίλιο του 2018, πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή, ανάκτηση και αξιοποίηση τροφίμων από αναξιοποίητα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά», τόνισε στον Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης.

Όπως διευκρίνισε, στους επτά μήνες λειτουργίας του προγράμματος, από συνολικά 300 τόνους λαχανικά και φρούτα, ανακτήθηκαν οι 90 τόνοι και μοιράστηκαν μέσω των φορέων σε 10.000 άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

«Στόχος πλέον της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς είναι η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος στο σύνολο των επιχειρήσεων και η ετήσια ανάκτηση 500 τόνων τροφίμων. Επιπλέον, θα θέλαμε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλη την κεντρική Μακεδονία και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι φορείς», πρόσθεσε ο κ.Χαμπίδης.

Η πρωτοβουλία «Save the food» επιδιώκει την ενημέρωση των καταναλωτών, τη συνεργασία και τη ζύμωση των εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων και εθελοντών σε συνθήκες κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, το τμήμα ποιότητας και ελέγχου των αγροδιατροφικών προϊόντων, που ήδη λειτουργεί στην κεντρική αγορά (γεωπονικό και κτηνιατρικό τμήμα), εποπτεύει τη δράση και εγγυάται την ποιότητα των ανακτημένων τροφίμων.

Στην εκδήλωση που έγινε το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου, εκτός από τις ζεστές μερίδες φαγητού και τα μανταρίνια, μοιράστηκαν στους περαστικούς και βαζάκια με μαρμελάδα μανταρίνι από ανακτημένα φρούτα που έφτιαξαν -ειδικά για τη δράση- κοινωνικοί φορείς καθώς και στολίδια από αλατοζύμη, που έγιναν από αλεύρι που βρισκόταν σε τρύπιες συσκευασίες.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: