Ντόμινικ Ράαμπ: Νέα αποτυχία στη λύση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει κανέναν

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ μετά τη σύναντησή που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει ένα μόνιμο και διαρκές τέλος στη διαμάχη που υπάρχει στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν και έτσι καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Ράαμπ είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει ένα μόνιμο και διαρκές τέλος στη διαμάχη που υπάρχει στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του «την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό».

«Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Βρετανός ομόλογός του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ράαμπ παρότρυνε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες «με βούληση να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό», σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε σε σχέση με αυτό». Είπε πως «υπάρχει μια ευκαιρία για να σπρώξουμε για μια λύση που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές» και θα αποτελέσει ένα μεγάλο όφελος για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως μια αποτυχία στην εξεύρεση μιας διευθέτησης έπειτα από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανένα. Είπε πως «θα εργαστούμε μαζί με τους Κύπριους και ασφαλώς τα Ηνωμένα Έθνη για να επιλύσουμε τελικά το Κυπριακό και να πετύχουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ώστε και πάλι οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά Κυπρίων, να μπορούν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους και να ξεφύγουν από τους φόβους και τις αγωνίες που παρουσιάζονται και στις δυο κοινότητες».

Υπογράμμισε πως μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως αχτίδα δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας και των αξιών που μοιράζονται οι Βρετανοί και οι Κύπριοι. Ο κ. Ράαμπ είπε πως η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου — Κύπρου είναι ισχυρή και πως οι δυο χώρες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και σχέση.

Επεσήμανε πως η χώρα του θέλει να παίξει ένα υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας τον λαό της Κύπρου, και τις δυο πλευρές, όπως ανέφερε, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να βρεθεί μια διευθέτηση που να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων.

«Είμαστε ένα έθνος που ενστικτωδώς λύνει προβλήματα, είμαστε εγγυήτρια δύναμη, είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε. Αλλά πάνω από όλα, ανέφερε, αισθανόμαστε «ότι είμαστε επίσης ένα μακροχρόνιος φίλος του κυπριακού λαού σε όλο το νησί. Έτσι θέλουμε να δούμε ένα μόνιμο και διαρκές τέλος σε αυτή τη διαμάχη».`

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: