Δολοφονία Άλκη: Οι ενδεχόμενες ποινές για τους 12 κατηγορούμενους – Ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ισόβια

Ο ρόλος του καθενός από τους δράστες που έχουν προφυλακιστεί μπορεί να καθορίσει και την αντίστοιχη ποινή — Δύσκολα θα αποδοθούν ελαφρυντικά λόγω ηλικίας στους κατηγορούμενους — Πώς μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική οργάνωση

Σχεδόν 20 ημέρες μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης το «μούδιασμα» από τη φονική επίθεση δεν έχει περάσει. Ο θάνατός του άλλωστε είχε μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα, όσο και πανευρωπαϊκά στη φίλαθλη κοινότητα.

Ο μαραθώνιος των απολογιών των 12 ατόμων που προφυλακίστηκαν για την δολοφονία του 19χρονου άνοιξε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 και έκλεισε δέκα ημέρες αργότερα. Μέσα από τις πολύωρες καταθέσεις τους, υπάρχει η πρώτη σκιαγράφηση για τον ρόλο του καθενός το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας, ενώ δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για όσα εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης. Ο καθένας παρουσίασε μια δική του οπτική στην 7η τακτική ανακρίτρια, αλλά σε σημαντικό βαθμό η πλειοψηφία των καταθέσεων είχε κοινά σημεία αλλά και κενά.

Η πλειοψηφία των 12 υποστήριξε ότι δεν είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη αλλά περιφερειακό, δηλαδή είτε κυνήγησαν άτομα, είτε χτύπησαν τους φίλους του, είτε δεν απομακρύνθηκαν από τα τρία οχήματα. Το μεγάλο παιχνίδι των ευθυνών όμως εκτυλίχτηκε ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: στον 21χρονο που κρατούσε το δρεπάνι και τον 25χρονο, γνωστό ως «Αθηναίο», που κατείχε το μαχαίρι τύπου καράμπιτ.

Τα δύο αυτά πρόσωπα αλληλοκατηγορούνται για τις μοιραίες μαχαιριές που δέχθηκε ο 19χρονος που βγαίνοντας για μια καθημερινή βόλτα, δεν γύρισε ποτέ σπίτι του δίχως καμία αιτία. Ωστόσο και οι δύο παραδέχθηκαν την κατοχή των δύο όπλων, αλλά ισχυρίζονται ότι χτύπησαν τους φίλους του Άλκη και όχι τον ίδιο. Βέβαια από τις εξετάσεις του DNA στο δρεπάνι που εντοπίστηκε στο σημείο της δολοφονίας, βρέθηκε γενετικό υλικό του αδικοχαμένου νέου στη λεπίδα του δρεπανιού όσο και στη λαβή του. Ωστόσο αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις στο μαχαίρι καράμπιτ που είχαν πετάξει οι δράστες και εντοπίστηκε σε απόμερο μέρος κοντά στα κοιμητήρια Θέρμης.

Οι ενδεχόμενες ποινές για τους 12 κατηγορούμενους

Όλοι οι κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι μέχρι την δίκη της υπόθεσης. Το κακούργημα που βαραίνει και τους 12 είναι η κατηγορία για από κοινού ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν κατηγορίες σε όλους αλλά ανά περίπτωση για επίθεση και οπλοκατοχή.

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή για ανθρωποκτονία είναι τα ισόβια, είτε με δόλο είτε με ενδεχόμενο δόλο. «Με τις τελευταίες αλλαγές, ακόμα και ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζει τα ισόβια. Την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν οι συναυτουργοί» δηλώνει στη «Μακεδονία» ο ποινικολόγος Θανάσης Χατζηλίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηλίας, υπάρχει διαφορά στην συναυτουργία και στην άμεση συνέργεια. «Αν για παράδειγμα ένας κρατάει το θύμα από τα χέρια και ένας άλλος τον μαχαιρώνει, ο πρώτος κατηγορείται για συναυτουργία και θα αντιμετωπίσει και αυτός τα ισόβια. Όπως αν αποδειχθεί και ηθική αυτουργία, είναι ίδια η ποινή. Στην άμεση συνέργεια όμως υπάρχουν διακρίσεις και σημαντικό ρόλο παίζει αν αποδειχθεί βουλητική πρόθεση για αυτουργία. Δηλαδή, αν ένα άτομο απλά οδηγούσε ένα από τα αυτοκίνητα και μετέφερε κάποια άτομα, τα οποία κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και διέπραξαν ένα έγκλημα, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα, δεν μπορεί να του αποδοθεί δόλος. Σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένη η ποινή» εξηγεί ο ποινικολόγος.

Τα ισόβια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηλία, μπορούν να «σπάσουν» δυνητικά με το άρθρο 133 που εμπεριέχει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. «Το άρθρο 133 παραπέμπει στο άρθρο 83, που αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό την μετεφηβική ηλικία σε άτομα 18 έως 25 έτη. Παλιότερα ήταν έως τα 21 έτη. Αν αναγνωριστεί αυτό το ελαφρυντικό η ποινή φυλάκισης ορίζεται από 5 έως 15 έτη». Επίσης, ως ελαφρυντικό αναγνωρίζεται και ο πρότερος σύννομος βιός, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν σεσημασμένοι στις αρχές. Ωστόσο, η εκτίμηση του κ. Χατζηλία είναι ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση πρωτόδικα δεν θα αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό και πως οι 12 κατηγορούμενοι θα βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με τα ισόβια.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου και έτσι να καθοριστούν οι ποινές. Θα είναι δικαστική τραγωδία εάν δούμε κοινές ποινές σε όλους» τονίζει από την πλευρά της η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.

Πώς μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική οργάνωση

Ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου Άλκη, Αλέξης Κούγιας, έχει ήδη δηλώσει πως η ομάδα των δραστών ίσως να αντιμετωπιστεί και ως εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, για να στοιχειοθετηθεί αυτή η κατηγορία χρειάζονται πειστήρια και αποδεικτικά στοιχεία.

«Η εγκληματική οργάνωση για να σταθεί ως κατηγορία, χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια δράσης της συγκεκριμένης ομάδας. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι αυτά τα άτομα ενώθηκαν και έχουν προχωρήσουν από κοινού και στο παρελθόν και σε άλλες κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις. Χωρίς διάρκεια δράσης, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση» αναφέρει η κ. Ανάσογλου. «Η τυχαία σύμπραξη, δεν οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση. Καθοριστικό για αυτή την κατηγορία, είναι να αποδειχθεί ότι σε μία ομάδα υπάρχουν ρόλοι και μάλιστα ότι υπάρχει ένα ηγετικός στέλεχος (αρχηγός) που διευθύνει τα υπόλοιπα μέλη» συμπληρώνει η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την Ανθούλα Ανάσογλου, η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης προσθέτει στην εκάστοτε ποινή συν 15 έτη φυλάκισης στον αρχηγό της και συν 8 έτη στα μέλη της. «Αν δεν αποδειχθεί όμως ότι δεν αποτελεί εγκληματική οργάνωση αλλά συμμορία, τότε είναι πλημμέλημα» σημειώνει.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: