Δολοφονία Άλκη: «Κλειδί» τα ευρήματα του DNA – Μπαράζ λουκέτων σε συνδέσμους οπαδών

Η Αστυνομία ψάχνει να «κλειδώσει» τον ρόλο και τον βαθμό συμμετοχής καθενός εκ των 10 προφυλακισθέντων για την υπόθεση — Αύριο η απολογία του 20χρονου Αλβανού — Πού κινούνται οι έρευνες — Το μήνυμα Θεοδωρικάκου

Τους χρήστες των φονικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, αναζητά στα ευρήματα της εξέτασης DNA η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να «κλειδώσει» το ρόλο και το βαθμό συμμετοχής καθενός εκ των 10 προφυλακισθέντων για την υπόθεση.

Η εξέταση DNA έχει τροφοδοτήσει ήδη την αστυνομική έρευνα με νέα στοιχεία -αλλά και νέα ερωτηματικά- κι ενώ οι κατηγορούμενοι αλληλοκατηγορούν ανοιχτά ο ένας τον άλλο υπό το βάρος των επικείμενων ποινών για τη δολοφονική επίθεση κατά του νεαρού φοιτητή.

Γενετικά ίχνη

Πληροφορίες που επικαλείται το «Ράδιο » και αφορούν στην εξέταση των ιχνών αίματος αφενός από την λεπίδα του δρεπανιού και της λαβής και αφετέρου σε δείγμα από το κουμπί αναδίπλωσης της λαβίδας μήκους 23 εκατοστών, θέλουν να έχουν βρεθεί στοιχεία που οδηγούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν πιάσει το φονικό όπλο το μοιραίο βράδυ, αποκρυσταλλώνοντας παράλληλα το τοπίο αναφορικά με το ποιοι μπορεί να βρίσκονταν σε ένα από τα αυτοκίνητα της επίθεσης.

Επιπλέον, από την ανάλυση στην λεπίδα του φονικού δρεπανιού και στο κουμπί αναδίπλωσης της λεπίδας, βρέθηκε DNA του 19χρονου Άλκη, ενώ το δρεπάνι εντοπίστηκε στο σημείο της δολοφονίας, δίπλα σε λίμνες αίματος που προκάλεσαν τα φονικά χτυπήματα. Γενετικά ίχνη υπάρχουν και στην μονωτική ταινία της λαβής του δρεπανιού, που ανήκει σε ένα από τα θύματα της επίθεσης.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές εκτιμάται ότι το θύμα, είτε πάνω στην πάλη άγγιξε το δρεπάνι, είτε μετά την επίθεση που δέχτηκε φροντίζοντας τον φίλο του που αιμορραγούσε, πέταξε το δρεπάνι στην γωνιά που βρέθηκε. Η διαδρομή που «ακολούθησε» το φονικό δρεπάνι το μοιραίο για τον Άλκη Καμπανό βράδυ, αποτυπώνεται μέσα από τα δείγματα γενετικού υλικού που εντοπίστηκαν, τα οποία υποβλήθηκαν σε διαδικασία απομόνωσης και ποσοτικοποίησης γενετικού υλικού (πυρηνικού DNA), το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε με τη μέθοδο προσδιορισμού τύπου αυτοσωμικών STR.

Άγνωστο DNA στο ΙΧ

Εκτός από τα φονικά όπλα, στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάστηκαν τα νύχια του δολοφονημένου 19χρονου, καθώς και τα ίχνη αίματος τόσο στην πόρτα του συνοδηγού, όσο και στα πατάκια του συνοδηγού και των πίσω θέσεων του λευκού Citroen του 23χρονου Αλβανού Afxentos Carciu.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάλυση DNA έδειξε μόνο γενετικό υλικό του 19χρονου Άλκη. Από τα ίχνη αίματος, ωστόσο, στην χειρολαβή του αυτοκινήτου, φάνηκε ότι ανήκει σε άγνωστο για την ώρα άνδρα. Η εξέταση, όμως, του DNA και των υπολοίπων κατηγορούμενων αναμένεται να δώσει ώθηση στην ταυτοποίηση. Παράλληλα, στο πατάκι του τρίτου αυτοκινήτου εντοπίστηκε σε σκουρόχρωμες κηλίδες το DNA του άγνωστου μέχρι στιγμής συμμετέχοντα στην επίθεση. Αντίθετα, σε αυτά τα δείγματα δεν εντοπίστηκε το DNA του 23χρονου Afxentos Carciu, του πρώτου συλληφθέντα για την υπόθεση που οδήγησε στην εξιχνίαση και των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Η τελευταία απολογία

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού αναμένεται να δουν το φως αύριο, Δευτέρα, οπότε και θα περάσει το κατώφλι της 7ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής, Ρότζερς Ντεμιράζι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν κρατούσε κάποιο αντικείμενο και δε χτύπησε κανέναν, παρά μόνο καταδίωξε κάποια άτομα. Στον αντίποδα, ο συνήγορος του, Παρασκευάς Σπυράτος, γνωστοποίησε, μιλώντας στο Mega, πως ο εντολέας του είδε «ποιος χρησιμοποίησε το δρεπάνι, θα τους κατονομάσει και θα έχει συνεπή στάση».

Μπαράζ λουκέτων

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό εξακολουθούν οι έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ σε γραφεία συνδέσμων οπαδών αθλητικών σωματείων στην Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων και παρουσία εκπροσώπων Δικαστικής Αρχής βρήκαν και κατέσχεσαν δύο ενεργοποιημένες φωτοβολίδες. Επιπρόσθετα, από αρμόδια κλιμάκια των οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας, διενεργήθηκαν έλεγχοι ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας των ανωτέρω γραφείων και διαπιστώθηκε ότι πέντε εξ αυτών, δεν είχαν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας της αρμόδιας Αρχής και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Επιπλέον, σφραγίστηκαν χθες άλλοι 11 σύνδεσμοι φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη έπειτα από αποφάσεις των Αστυνομικών Τμημάτων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Λαγκαδά, Δέλτα, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας — Χορτιάτη, καθώς λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Μιλώντας σε εκδήλωση στις Σέρρες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην «αποτελεσματική δράση» της αστυνομίας. «Όλος ο Ελληνικός λαός έχει δει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει αλλεπάλληλες επιτυχίες στη πάταξη της εγκληματικότητας με κορυφαία υπόθεση, την υπόθεση που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα μετά την δολοφονία του 19 χρόνου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, όταν μέσα σε ελάχιστες μέρες η ΕΛΑΣ βρήκε όλους τους ενόχους και τους οδήγησε στη δικαιοσύνη για να δικαστούν» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδεκτές, αφού «ο Νόμος είναι Νόμος για όλους, ο οποίος τηρείται και θα τηρείται πάντοτε ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός και την οικονομική του δύναμη», κατέληξε.

«Ξεπέρασε τον εαυτό της» η ΕΛ.ΑΣ.

Μηνύματα, όμως, έστειλε χθες και η μητέρα του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, αναφερόμενη τόσο στην τεράστια απώλεια που βιώνει και την συμπαράσταση που δέχεται από τον κόσμο, όσο και στο επικοινωνιακό παιχνίδι που εντοπίζει από τη μεριά των κατηγορουμένων, στο οποίο η ίδια δεν θέλει καμία συμμετοχή. Μιλώντας στον Alpha, η Μελίνα Καμπανού κατέστησε σαφές πως δεν θέλει καμία επικοινωνία με τους δολοφόνους του παιδιού της και πως τους παραδίδει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, αναφερόμενη σε πληροφορίες που θέλουν την πλευρά των κατηγορούμενων να προσπαθεί να προσεγγίσει την οικογένεια με γράμματα και συγγνώμες, δήλωσε: «Επειδή πάει να ξεκινήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την άλλη πλευρά, θέλω να περάσω ένα μήνυμα: Δεν επιθυμώ καμία επικοινωνία με την απέναντι πλευρά. Δεν θέλω να περάσω σε καμία αντιπαράθεση, να ανταλλάξουμε λόγια, μηνύματα, καμία τέτοια κίνηση».

«Αν έχει ξεκινήσει να σταματήσει εδώ. Σεβαστείτε την απώλεια του Άλκη, θρηνώ για το παιδί μου», τόνισε η μητέρα του Άλκη και συμπλήρωσε πως παραδίδει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη. «Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που με βασανίζουν αυτές τις μέρες, το μυαλό αδειάζει, ξαναγεμίζει» υποστήριξε ακόμη η κ. Καμπανού, ενώ παρατήρησε ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει «να μας προβληματίσει όλους μας, οικογένειες, γονείς, όλους τους φορείς, όλοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι».

Κληθείσα να σχολιάσει την άμεση αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. στη δολοφονία, η μητέρα του Άλκη επισήμανε πως η αστυνομία «ξεπέρασε τον εαυτό της. Έκανε τα αδύνατα δυνατά ακόμα και στην προσέγγιση σε εμάς, τις οικογένειες, να στείλει άμεσα ψυχολόγο… Μας έδωσε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς».

Τέλος, «όλη αυτή η δύναμη, την πραότητα, την αγάπη, που νιώθω, είναι ο Άλκης» τόνισε και επεσήμανε πως πλέον «μέσα μου δεν βγαίνει η Μελίνα, βγαίνει ο Άλκης. Αυτός με καθοδηγεί από εδώ και πέρα». Ακόμη, ευχαρίστησε τον κόσμο για την «τεράστια αγάπη» που λαμβάνει. «Δέχομαι πολλά μηνύματα, αλλά είναι αδύνατον τώρα να απαντήσω, να με συγχωρήσουν» κατέληξε.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: