Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα στις 4 πιο ωφελημένες από το πακέτο της Κομισιόν

Σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για το πακέτο της Επιτροπής, εξηγώντας πως θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών, προβλέπει πως η Ελλάδα θα πάρει 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι πιο κερδισμένες χώρες από το πακέτο.

Όπως είπε, δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά τη διαδικασία στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ υπονόησε πως θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

«Η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και σχέδια μείωσης φόρων, απάντησε: «ας μην προτρέχουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει τρόικα, αλλά και πως τα χρήματα δεν θα είναι «δωρεάν» καθώς θα συνοδεύονται από όρους.

Ο Σεντένο υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που πέρασε την κρίση πριν από 10 χρόνια. «Η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές.

«Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω».

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Ποσό “μαμούθ” για την ανάκαμψη της Ε.Ε.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: