ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038

Στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται πως το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038, σημειώνοντας πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εξαγγέλθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο ενισχύουν σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά οι θετικές επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθούν.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιορίζουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης, βελτιώνουν τις μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους και διασφαλίζουν εκ νέου την πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, προβληματίζεται για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βελτίωση μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο μέσω φιλόδοξων υποθέσεων για τη πορεία της αύξησης του ΑΕΠ και την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονάσματα. Για αυτόν τον λόγο, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι η δύσκολη η μακροπρόθεσμη πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, εμφανίζεται να ανησυχεί ότι η πιθανότητα πολιτικών αλλαγών σε κράτη μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση για μακροπρόθεσμη στήριξη της Ελλάδας.

Συνολικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα πρόσφατα μέτρα χρέους δεν θα αποδειχθούν αρκετά και πως το χρέος θα αρχίσει να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2038, καθώς η έκθεση σημειώνει ότι «θα χρειαστεί πρόσθετη ανακούφιση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

oikonomia

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: