ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), την οποία παρουσίασε ο Διευθυντής του Δημοσιονομικού Τμήματος του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ,  η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο ως το 2022.

Έκτοτε βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, καθώς τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2024, αντιστοίχως. Σημειώνεται, πάντως, ότι η υποχρέωση της Ελλάδας για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σταμτά το 2022, ενώ στη συνέχεια οι στόχοι εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 31% του ΑΕΠ έως το 2024.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: