ΔΝΤ: Απειλή για την ανάπτυξη οι μικρές αυξήσεις μισθών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του και εμφανίζεται πολύ αισιόδοξο για την ανάπτυξη, προειδοποιεί πως μεσοπρόθεσμα υπάρχουν σοβαρές δυνητικές απειλές, όπως η υπερβολικά ταχεία σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, ο χαμηλός πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αναταραχή που θα μπορούσε να προκληθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές εξαιτίας της υπερχρέωσης της Κίνας και η υιοθέτηση προστατευτικής οικονομικής πολιτικής.

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2017 και 3,7% το 2018, επιταχύνοντας σημαντικά από το 3,2% του 2015, αν και αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από την κρίση του 2007-2009, ενώ το 2017 θα αναπτυχθούν οικονομίες που αντιπροσωπεύουν, αθροιστικά, το 75% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται ότι θα έχουν ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2017 και 2% το 2019, ενώ σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης προβλέπεται και για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, που συνολικά θα αναπτυχθούν κατά 4,6% το 2017 και κατά 4,9% το 2018.

«Μια προσεκτικότερη ματιά υποδηλώνει πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ίσως να μην είναι βιώσιμη – δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες, ο πληθωρισμός παραμένει συχνά κάτω από τον στόχο εξαιτίας της αδύναμης αύξησης των μισθών και η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι απογοητευτική σε πολλά μέρη του κόσμου», σημείωσε από την Ουάσιγκτον ο Μορίς Ομπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, καλώντας τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν τη θετική συγκυρία και να προωθήσουν διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο επικεντρώνεται στο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού, που οφείλεται στην αναιμική αύξηση των μισθών και στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού εργαζομένων που υποαπασχολούνται. Επιπλέον, τα κέρδη από την τεχνολογική πρόοδο και από το εμπόριο δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς, με αποτέλεσμα «να προκύψει υψηλότερη εισοδηματική ανισότητα που συνέβαλε στη δημιουργία πολιτικής απογοήτευσης και σκεπτικισμού για τα κέρδη από την παγκοσμιοποίηση, απειλώντας την ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Ομπστφελντ.

Ακόμη, το ΔΝΤ τονίζει πως η περίοδος ταχύτερης ανάπτυξης που διανύουμε και η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί έως το 2021, με ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 3,8%, αποτελεί ιδανική ευκαιρία ώστε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν ορισμένες χρόνιες αδυναμίες.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: