«Διπρόσωπη» κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα

Ένα «περίεργο» κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, καθώς το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με βροχές, καταιγίδες και υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ από το μεσημέρι στα κεντρικά θα ενταθούν.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά ορεινά.

Την Κυριακή, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά τμήματα που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι ισχυρές βροχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχουν ως αποτέλεσμα να πέσουν μεγάλα ύψη βροχής σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας χώρας, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 χιλιοστά, ενώ στα κεντρικά τμήματα ακόμη και τα 100 χιλιοστά (ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός λίτρου νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου).

Στην Αττική σήμερα προβλέπονται τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι καταιγίδες, με τα φαινόμενα προς το βράδυ πρόσκαιρα να είναι ισχυρά, δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σήμερα θα ευνοήσει την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια τμήματα της χώρας. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη Βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 24-25 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα νότια κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Τέλος, σήμερα θυελλώδεις άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο και νοτιοανατολικών διευθύνσεων στο υπόλοιπο Αιγαίο, με την έντασή τους να φτάνει τα οκτώ έως εννέα μποφόρ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές θα συνεχιστούν έως την Τρίτη, αλλά με μικρότερη ένταση, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: