Διορία μέχρι τις 15 Μαϊου για την διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του "χαρατσιού"

Διορία μέχρι τις 15 Μαϊου για την διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του "χαρατσιού"

Διορία μέχρι τις 15 Μαΐου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν λάθη στον υπολογισμό του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι τη 15η Μαΐου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τα οποία θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία στο παρελθόν για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Μετά την επεξεργασία των νέων στοιχείων από τους δήμους, αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέχρι την 31η Μαΐου 2013.

Σημειώνεται ότι το ΕΕΤΑ θα είναι μειωμένο κατα 15% το 2013. Το τέλος θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί, όπως άλλωστε προβλεπόταν και μέχρι με διοικητικές πράξεις. Oι συντελεστές παραμένουν ίδιοι με εκείνους που υπολογιζόταν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), δηλαδή το 2012, και το ποσό που θα προκύπτει θα μειώνεται κατά 15%. Δηλαδή, κάποιος που πλήρωνε ειδικό τέλος 1.000 τον χρόνο, το 2013 θα πληρώσει 850 . Οι πρώτοι λογαριασμοί για το ΕΕΤΑ του 2013 αναμένεται να αποσταλούν από τη και τους παρόχους τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών τιμών οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους θα αναπροσαρμοσθούν από 3 ευρώ το τ.μ., που ήταν το 2012, με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίον ανήκουν. Φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

Υποχρεώσεις

Εκτός από το ειδικό τέλος ακινήτων οι ιδιοκτήτες καλούνται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 να πληρώσουν:

1. ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Αφορά περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους και η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις και ο συντελεστής φορολόγησης είναι κλιμακωτός (από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, η ελάχιστη δυνατή δόση είναι 50 ευρώ.

2. ΦΑΠ του 2013. Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και το Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των σχετικών σημειωμάτων από το φθινόπωρο (πιθανότατα Σεπτέμβριο).

3. Φόρος εισοδήματος. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που για τους περισσότερους θα προβλέπουν την καταβολή φόρων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ποσό θα μπορεί να αποπληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και τα πρώτα εκκαθαριστικά θα σταλούν τον Ιούλιο.

4. Τέλη κυκλοφορίας. Στο τελευταίο δίμηνο του 2013 οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: kathimerini

xespao

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: