Δήμος Λέσβου: Ο Μουζάλας σπεύδει την ύστατη ώρα για τη Μόρια

Ο Δήμος Λέσβου, με ανακοίνωσή του, απαντά στα όσα υποστήριξε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τις αντιδράσεις στην επέκταση των υποδομών του καταυλισμού της Μόριας.

«Ο Δήμος Λέσβου και ο δήμαρχος Λέσβου στάθηκαν με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια τόσο έναντι στους πολίτες όσο και στους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από το νησί. Αντίθετα ο κ. υπουργός, τη μοναδική φορά μετά από πολλούς μήνες που μπήκε στη διαδικασία να δώσει απαντήσεις παρουσιάζει τη μισή αλήθεια και συνεχίζει τη μετάθεση ευθυνών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά ότι από τις 9/10 μέχρι τις 27/11 έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά 3.515 ωφελούμενοι, επιλέγοντας να αποκρύψει ότι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις μόνο στη Λέσβο το μήνα Οκτώβρη ήταν 2.260 και για το μήνα Νοέμβρη 1.983. Συνεπώς όχι μόνο αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας δεν έγινε αλλά αυξήθηκε στο σύνολό του ο πληθυσμός.

Επίσης, μέρος της κοινής δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας που επικαλείται συνεχώς ο κ. υπουργός είναι οι επιστροφές στην Τουρκία αλλά και οι εξετάσεις υποθέσεων ασύλου σε τέτοιο ρυθμό ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο λόγω του γεωγραφικού περιορισμού.

Άραγε η πολύμηνη αναμονή των υποθέσεων ασύλου δεν είναι ευθύνη του κ. Μουζάλα, της υπηρεσίας Ασύλου και των δευτεροβάθμιων επιτροπών ή μήπως και γι΄ αυτό ευθύνεται ο δήμαρχος Λέσβου; Την ίδια στιγμή μάλιστα που η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρει ότι το 2017 εξετάστηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για 515.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή περίπου 42.900 αιτήματα ανά μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για χρονοδιάγραμμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Δήμος σημειώνει ότι «καμία απολύτως ενημέρωση δεν υπήρχε από το υπουργείο προς τον δήμαρχο Λέσβου σχετικά μ’ αυτό ούτε καν για την αποστολή νέων οικίσκων και το σκοπό χρήσης τους καθώς αυτοί φτάνουν απροειδοποίητα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ο κ. υπουργός είναι εξαφανισμένος εδώ και καιρό.

Εφόσον το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. υπουργός είναι υπέρμαχοι της αλήθειας και της ενημέρωσης των πολιτών γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν στην ανακοίνωσή τους το χρονοδιάγραμμα των μεταφορών; Γιατί δεν ενημέρωσαν για την αποστολή των οικίσκων και γιατί δεν έχουν δημόσια και υπεύθυνα διαψεύσει τις φημολογίες που αναπτύσσονται κάθε φορά ώστε να βοηθήσουν έμπρακτα στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών;

Ο κ. Μουζάλας σπεύδει την ύστατη ώρα να προετοιμάσει το ΚΥΤ Μόριας για το χειμώνα και παράλληλα τώρα που αυξήθηκε υπέρμετρα ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να κάνει τις μεταφορές ωφελούμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα μπορούσε να κάνει σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχαμε επιτακτικά ζητήσει. Ο χειμώνας δεν αποτελεί στοιχείο αιφνιδιασμού έρχεται κάθε χρόνο και είναι αδικαιολόγητο μετά από δύο συναπτούς χειμώνες το Κ.Υ.Τ Μόριας να μην είναι προετοιμασμένο και να συνεχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες υπερπληθυσμού».

«Αντί λοιπόν ο κ. υπουργός να κάνει το αυτονόητο για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα προτιμά να ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Επιλέγει συνειδητά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν ώστε να εκβιάσει τη δημιουργία νέων δομών- κάτι για το οποίο μας πιέζει σε υπέρμετρο βαθμό εδώ και πολλούς μήνες να δεχτούμε αλλά δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σ΄ αυτή την πολιτική που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές, απλά και μόνο γιατί ο κ. υπουργός θέλει να επεκτείνει συνεχώς τις υπάρχουσες δομές επειδή δεν έκανε εγκαίρως τις ενέργειες που έπρεπε. Όλα τα νησιά έχουν συγκεκριμένη φέρουσα δυνατότητα φιλοξενίας η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Έχουν επίσης τοπικές κοινωνίες, των οποίων τη συνοχή και τα δικαιώματα οφείλουμε να διαφυλάξουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: